mamaplus

Nu mânca aceste alimente dacă alăptezi. Ele pot provoca gaze și colici la bebeluș

-
//
20.05.2020

Alăptarea este o etapă esențială în dezvoltarea copilului. Dar pentru a profita la maxim de ea, trebuie să ținem cont de anumite aspecte. Ceea ce mănânci va avea un efect direct asupra copilului tău, deoarece își ia toți nutrienții de la tine în timpul alăptării, în special în primele șase luni de viață, când alăptarea este exclusivă. Unele alimente din alimentația ta îi pot însă provoca gaze și colici bebelușului tău - iată care sunt acestea.

Laptele de vacă poate provoca gaze bebelușilor

Proteinele din laptele și lactoza pot provoca gaze la sugar. Acest lucru este și mai posibil dacă copilul tău este intolerant la lactoză. Lactoza din laptele de vacă nu este ceva ce sistemul nostru digestiv știe să proceseze. Și este principalul vinovat pentru gazele la sugari, deoarece corpul lor nu este suficient de dezvoltat pentru a-l gestiona corect. Bebelușii care sunt intoleranți la lactoză le lipsește enzima lactază necesară pentru digestia laptelui de vacă și a altor produse lactate.

Iaurtul poate provoca gaze sugarilor

Proteina din lapte și starea fermentată a laptelui este greu de digerat pentru sugari și, în unele cazuri, chiar și pentru adulți. Laptele fermentat fără enzimă adecvată în corpul copilului este greu de digerat. Lactoza din iaurt este deja într-o formă fermentată, care poate provoca nu numai gaze, dar și diaree.

Untul poate provoca colici la copiii alăptați

Grăsimea animală din unt poate provoca gaze sugarilor mici. Pe lângă lactoza care se găsește în unt, acesta are și un nivel ridicat de grăsime. Bebelușul tău nu este pregătit să tolereze doar lactoza, dar nu este pregătit nici să digere grăsimile animale în concentrații mari, în primul an de viață.

Brânza procesată poate provoca gaze micuților sugari

Brânza procesată, dar și brânza neprocesată au o concentrație mare de lactoză, ceea ce poate provoca gaze. Pe lângă lactoză, brânza poate conține și aromă artificială dar și coloranți, care pot fi toxici pentru copilul tău. Această brânză poate conține, de asemenea, emulgatori și sare, care provoacă gaze, balonare și nu au valoare nutritivă.

Pâinea de grâu poate provoca gaze sugarilor

Alimentele cu un conținut ridicat de fibre tind să fie vinovate de gaze atât la mamă cât și la bebe. Grâul alb, în ​​special, este mai greu de digerat decât alte tipuri de grâu. Dacă copilul are o sensibilitate la gluten, grâul nu ar trebui să fie o opțiune pentru dieta ta atunci când alăptezi. Glutenul se transformă într-o substanță lipicioasă asemănătoare cu un clei, greu de digerat.

Pastele provoacă gaze celor mici

Grâul din paste (fie că sunt din grâu alb sau integral) este la fel de vinovat pentru gazele sugarilor ca și pâinea, deoarece conține gluten. Cu toate acestea, chiar și pastele fără gluten pot provoca gaze din cauza cantității crescute de fibre și grâu.

Pizza poate provoca gaze copiilor alăptați

Aluatul de pizza se bazează pe făină, care poate provoca gaze la sugari. Pe lângă glutenul prezent în aluat, poate conține și sare, zahăr și mult ulei. Uleiul adaugă grăsimi care nu pot fi procesate rapid de către enzimele din sistemul digestiv al bebelușului tău. Combinația de gluten cu ulei poate provoca balonare și gaze la adulți.

Plăcintele pot cauza gaze sugarilor

Faina și zahărul din aluat pot provoca gaze. Acest lucru se datorează mai multor factori, inclusiv glutenului, zahărului sau îndulcitorilor și procesului de gătit. Coacerea este mai sănătoasă decât prăjitul în ulei, dar nu este suficient de sănătos pentru copilul tău. Alimentele coapte care conțin gluten pot provoca un blocaj în sistemul digestiv al copilului, iar ca urmare vor apărea gazele.

Salata (unele legume) poate provoca gaze la bebelușii alăptați

Broccoli și salata sunt legumele verzi primare care pot provoca bebelușul tău gaze. Problema cu aceste legume este că conțin FODMAPs (acronim pentru Oligo fermentat-, di-, mono-zaharide și polioli). FODMAP-urile sunt tipuri de zahăr care vor fi greu de digerat atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Acestea se blochează în sistemul digestiv, iar atunci când bacteriile intestinale vor să rupă aceste zaharuri, creează gaze.

Tocana de legume poate provoca gaze sugarului

Cartofii, broccoli, mazărea sau fasolea pot provoca gaze. Gătirea acestor legume la temperaturi ridicate le distruge și valoarea nutritivă, ceea ce face ca întreaga farfurie să fie inutilă pentru corpul nostru.

Cafeaua poate provoca gaze copiilor alăptați

Cafeaua pe care mama o bea poate provoca gaze atât pentru ea cât și pentru copil. Cofeina este o substanță care alertează creierul și accelerează sistemul digestiv. Însă bebelușul tău trebuie să ia digestia lent, așa că, prin accelerarea acesteia, va rezulta mai multe gaze.

Sucurile acidulate pot provoca gaze sugarilor

Bulele și concentrația ridicată de zahăr din diferite sucuri sunt supărătoare atât pentru sistemul digestiv al mamei, cât și pentru sistemul digestiv al bebelușului. Principalul vinovat este zahărul care vine în cantități mari. Acest zahăr nu este natural să se descompună și, fiind zahăr artificial, nici nu va fi asimilat cu ușurință. În consecință, sistemul digestiv al bebelușului tău va lucra mai mult și va produce mai multe gaze.

Apa minerală (carbogazoasă) conține gaze

S-ar putea să crezi că apa cu bule este sigură, dar acele bule de aer vor deveni cel mai probabil gaze. Bebelușii nu sunt meniți să aibă bule de aer în măncare. Orice aer sau acid care intră în sistemul lor digestiv nu va fi descompus de enzime. Acest lucru provoacă gaze și balonare.

Sosurile picante provoacă gaze celor mici

Sosurile picante, cum ar fi cele cu chili, pot provoca gaze sugarilor, deoarece nu sunt pregătiți să-l proceseze bine. Majoritatea acestor mâncăruri picante conțin Capsaicină, care provoacă arsuri la stomac. Mâncarea va încetini sistemul digestiv și, prin urmare, copilul va avea reflux de gaze sau de acid.

Alimentele ce conțin curry pot provoca gaze la copii

Curry-ul este un amestec de condimente indiene care oferă o aromă puternică alimentelor, dar și un risc ridicat de gaze. Capsaicina este, de asemenea, prezentă în curry. Deoarece copilul tău nu este suficient de dezvoltat pentru a descompune acest compus, mâncarea va sta în stomac mai mult timp, provocând gaz și balonare.