Alăptarea copilului este un proces benefic și unic pentru mamă și copil, dar vine un moment în care înțărcarea este inevitabilă și atunci mamele caută tot felul de metode și sfaturi ”verificate”. Există până în ziua de azi câteva metode lăsate de bunici care încă mai sunt aplicate în practică de unele femei și asta în condițiile în care medicina a evoluat și avem atâtea alternative sănătoase și accesibile. Unele dintre aceste sfaturi țin de înțărcarea bruscă și pot fi periculoase pentru sănătatea femeilor. Tocmai de aceea, consultanta în alăptare Daria Stolyarova a făcut o listă cu toate acțiunile pe care NU ar trebui să le facă o mamă atunci când trece prin perioada de înțărcare a copilului.

Cea mai sigură metodă pentru a evita complicațiile este ca înțărcarea să se facă treptat și nu brusc. Sânii vor mai continua o perioadă de timp să producă lapte, care se va acumula în sâni. Ulterior, acest proces va determina alveolele mamare să reducă și să înceteze producția de lapte. Acest proces poate dura mult, chiar și câteva săptămâni. Pentru a face față situației, îți recomandăm să te înarmezi cu multă răbdare.

Ca să eviți anumite complicații, consultanta în alăptare Daria Stolyarova îți recomandă să NU faci în niciun caz aceste lucruri:

  • nu te despărți pe câteva zile de copil în încercarea de a înceta alăptarea
  • nu aplica verde de briliant pe sâni
  • nu aplica plasture
  • nu unge sfârcurile cu ceva picant

”Pentru bebeluș mama este întregul univers. El are încredere în ea și atunci când se hrănește la sân se simte în siguranță, este liniștit și fericit. Imaginați-vă că mama pleacă brusc, fără să-l pregătească pe bebeluș pentru asta. Este un stres enorm pentru copil! Metodele cu verdele de briliant sau cu soluții picante sunt și mai stresante. Cu siguranță că nu vă doriți ca cel mic să sufere și tocmai de aceea ar trebui să nu urmați aceste sfaturi din bătrâni”, susține consultanta în alăptare.

Specialista spune că pe lângă factorii stresanți pentru bebeluș, înțărcarea bruscă mai poate avea și efecte negative asupra sănătății mamei. Tocmai de aceea, femeile nu ar trebui să recurgă la următoarele metode de încetare a alăptării.

  • Legatul sânilor la înțărcare este periculos și poate provoca mastită! Acum nu se mai recomandă această metodă de suprimare a lactației. Legatul sânilor nu contribuie la reducerea cantității de lapte, ci împiedică circulația normală a sângelui la nivelul glandelor mamare, blochează canalele galactofore și provoacă edeme și umflături.
     
  • Nu limita cantitatea de produse și lichide pe care le consumi zilnic! Cantitatea de lapte pe care o produci depinde doar de un hormon numit prolactina. Limitarea cantității de lichide pe care le consumi poate duce la deshidratarea organismului mamei și, într-un final, la lactostază.
     
  • Medicamente pentru oprirea lactației pot fi o soluție extremă, în cazul în care trebuie să încetezi urgent alăptarea. Doar medicul îți poate prescrie acest tratament. Aceste preparate farmaceutice au foarte multe efecte adverse.
     
  • Înlocuirea laptelui matern cu lapte praf sau apă îndulcită - nu este cea mai bună variantă, pentru că are multe efecte adverse, printre care și apariția cariilor la copil.

De asemenea, consultanta în alăptare nu recomandă încetarea lactației în perioadele în care copilul este bolnav și are imunitatea scăzută, sau atunci când treceți prin anumite schimbări în viața de familie: vă mutați într-o nouă locuință, mama reîncepe munca sau copilul începe să frecventeze grădinița. 

Sfaturi pentru mămici:

Începe procesul de înțărcare prin a reduce din numărul de alăptări, câte una la fiecare câteva zile sau o săptămână, substituind alimentația la sân cu hrănirea prin biberon sau alt tip de hrană potrivită vârstei copilului.

Este mai bine de eliminat întâi sesiunea de alăptare de după masa de prânz, să zicem timp de o săptămână. Între timp, stoarce laptele din sâni dacă îi simți plini, dar nu stoarce tot, pentru că vei stimula și mai mult o nouă secreție de lapte.

După ce sânii revin la o stare normală, adaptată cu acest regim şi se simt confortabili, nu sunt umflați, începe să mai scoți a doua alăptare la sân din alt moment al zilei (sau al nopții), înlocuind-o cu formula de lapte, sau altă hrană, pentru alte câteva zile sau o săptămână.