Deoarece laptele matern este singura sursă de vitamina D pentru nou-născuți până când sunt introduse alimentele solide sau formulele special adaptate vârstei sugarilor, aportul acestui micronutrient este dependent de rezervele materne de vitamina D.
Luând în calcul ratele crescute ale carenței de vitamina D în rândul adulților, cercetătorii au analizat prevalența deficitului vitaminic la copiii cu vârsta sub 4 ani.
Vitamina D3 poate fi produsă de organism în timpul expunerii la soare, însă producția proprie e posibil să fie insuficientă pe termen lung, mai ales în sezonul rece, când organismul produce mai puțină vitamina D3.
”Alăptatul îi oferă bebeluşului o oarecare doză de vitamina D, dar depinde foarte mult de rezervele de vitamină D ale mamei. Cum verificarea vitaminei D în rândul femeilor care alăptează nu face parte dintre măsurile uzuale, suplimentarea cu vitamină D, şi în cazul copiilor hrăniți exclusiv la sân, este o metodă sigură de prevenire a deficienței. De altfel, suplimentarea se recomandă şi femeilor însărcinate, dar şi bătrânilor.”, susține medicul pediatru Ilinca Tranulis.
Astfel, pentru a preveni deficiența de vitamina D la nou-născuți și sugari, femeilor însărcinate și celor care alăptează li se recomandă suplimentarea cu preparate de vitamina D și un stil de viață echilibrat din care să nu lipsească surele alimentare de vitamina D și mișcarea în aer liber pentru a asigura sinteza cutanată a „vitaminei soarelui”.