Chiar dacă s-ar făcut numeroase studii la acest subiect, nu există dovezi clare care să arate vreo legătură între înțărcarea copilului și creșterea în greutate a mamei. Este adevărat că prin alăptare, mămica arde mai multe calorii, ceea ce face metabolismul să fie mai eficient. Cu toate acestea, probabilitatea creșterii în greutate după oprirea alăptării ar putea varia de la o femeie la alta.

Unele mămici pot observa o creștere în greutate după înțărcarea copilului. Creșterea în greutate poate apărea din următoarele cauze:

Mamele care alăptează au nevoie de mai multe calorii pentru a-și îndeplini cerințele de nutriție și de creșterea cantității de lapte matern. Astfel, pofta de mâncare poate crește în timpul alăptării și poate rămâne așa chiar și după înțărcarea copilului. Excesul de calorii poate duce în cele din urmă la creșterea în greutate. Efectele surplusului caloric ar putea fi agravate de lipsa de activitate fizică și un stil de viață sedentar.

Modificări hormonale

Prolactina și oxitocina sunt hormoni care joacă un rol semnificativ în producția de lapte matern. Odată ce oprești alăptarea, acești hormoni încep să scadă. Atât oxitocina, cât și prolactina joacă un rol esențial în sănătatea ta emoțională. Unele femei pot experimenta depresie, ceea ce le-ar putea determina să mănânce excesiv și să ia în greutate.

Pentru a evita creșterea în greutate după ce ai oprit alăptarea, Dr. Brittany Robles, trainer profesionist certificat la New York, spune: „Odată ce oprești alăptarea, este important să reduci din aportul de alimente, pentru a compensa scăderea necesarului de energie al corpului. Nu trebuie să fie dintr-o dată, poți face acest lucru treptat. Nu elimina total alimentele, ci mănâncă porții mai mici de mâncare. În timp, foamea și pofta de mâncare se vor adapta la aportul caloric pe care îl ai.”

Iată ce poți face pentru a gestiona aportul de alimente și pentru a pierde din kilogramele în plus pe care le-ai acumulat, după înțărcare:

  • Ai grijă ce mănânci. Încearcă să reduci treptat alimentele consumate.
  • Evită orice dietă rapidă de slăbire.
  • Ascultă-ți corpul și mănâncă numai când ți-e foame. Nu mânca în exces.
  • Consumă gustări sănătoase, precum fructe și nuci, pentru a-ți oferi caloriile necesare.

De asemenea, ar trebui să faci următoarele modificări, în ceea ce privește stilul tău de viață:

  • Fă exerciții fizice moderate.
  • Rămâi activă ori de câte ori este posibil.
  • Stabilește obiective realiste. Pierderea excesului de greutate poate dura săptămâni sau chiar luni. Respectă-ți limitele corpului.