mamaplus

Din cauza durerilor suferite la naștere, multe femei renunță să-și mai alăpteze copilul la sân

0
//
15.06.2021

Cu siguranță, nașterea este cel mai așteptat moment de către orice gravidă. În funcție de persoană, nașterea poate fi o experiență plăcută sau un moment chinuitor. Unele mămici rămân într-atât de marcate de experiența nașterii, încât au dificultăți în ceea ce privește alăptarea bebelușului. 

Nașterea reprezintă un moment foarte important pentru femeile care așteaptă timp de 9 luni să-și cunoască puiul. Un studiu apărut în mai 2021, arată că experiența nașterii le afectează din punct de vedere psihologic pe aproape 40% dintre mămicile care alăptează. Modul în care proaspetele mămici își alăptează bebelușii este influențat, în primul rând, de durerile resimțite pe timpul nașterii.

Henry Ching Lee, neonatolog la Spitalul de Pediatrie Lucile Packard din Stanford, membru al echipei care a defășurat studiul a precizat că: „La început, ne-am concentrat doar pe efortul fizic depus în timpul alăptării și pe unele probleme pe care femeile le au cu sânii. Ulterior, scopul nostru a fost să examinăm cum experiența reală a nașterii și alăptării au schimbat ideile pe care mama le avea încă din perioada prenatală.”


Echipa care s-a ocupat de studiu a urmărit comportamentele de alăptare a peste 1.300 de mame din Statele Unite și Regatul Unit. Toate femeile născuseră cu maxim 2 ani înainte și terminaseră deja perioada de alăptare.

Rezultatele au arătat că doar pentru 36%, respectiv 33% dintre mame experiența nașterii a fost pozitivă, în vreme ce 38% dintre mămicile implicate în studiu au întâmpinat probleme la naștere care le-au afectat planurile în ce privește alăptarea.

Aproape 9 din 10 femei din SUA intenționau să alăpteze exclusiv de la sân, față de 6 femei din 10 în Regatul Unit. În realitate, 45%, respectiv 58% dintre mămici au folosit și lapte praf pentru bebeluși pe lângă alăptatul la sân.

Mai mult, o parte dintre mamele implicate în studiu au suferit dureri care le-au îngreunat alăptarea, acestea fiind cauzate de nașterea prin cezariană. Durerile s-au manifestat pentru o parte dintre femei în momentul ridicării bebelușului, iar pentru celelalte în timpul alăptării.

Deși unii părinți nu fac legătura între nașterea propriu-zisă și alăptat, realitatea este că experiența nașterii este un factor care influențează planurile mamei în ce privește alăptarea. Experiența nașterii poate afecta mămica din punct de vedere psihologic. Dacă nu sunt corect informate despre tot ce presupune nașterea, femeile gravide pot trece prin momente neplăcute. Efectele negative se observă, mai ales, în timpul perioadei de alăptare, atunci când proaspetele mămici întâmpină dificultăți în a-și hrăni bebelușul.