Se vorbește atât de puțin despre anxietatea sau perioada prin care treci după ce înțarci copilul, încât nici nu știi ce termen de fapt să-i atribui. Oare neliniștea, tristețea, depresia pe care le simți imediat după ce încetezi să-ți mai alăptezi bebelușul… sunt reale?
„Este un fenomen real”, susține dr. Ellen Vora, psihiatru american, care spune că aproximativ 60% dintre pacientele sale care au alăptat au experimentat un fel de „blue days” („Zile triste”), de mini depresie imediat după înțărcare: „s-au simțit triste, mai neliniștite, iritabile”.
Alte simptome des întâlnite în primele zile după înțărcare: dificultate de a adormi, indispoziții, nevoia de a plânge, sentimentul de neputință, de lipsă de sens.
„De-a lungul experienței mele, am văzut suficient de multe femeie care au experimentat câteva zile „triste” după înțărcarea copiilor, dar mi-am dat seama că este din cauza schimbărilor hormonale. Atunci când mama încetează să alăpteze, nivelul de prolactină din corp scade, iar cel de estrogen crește, iar aceste lucruri pot aduce câteva simptome specifice depresiei”, spune dr. Jessica Schneider, obstetrician-ginecolog din Los Angeles.
Și pentru că despre mini depresia de după înțărcare nu prea se vorbește, s-ar putea ca mama care trece prin acest proces să nu fie suficient de pregătită, să nu înțeleagă faptul că este firesc să simtă anumite lucruri.
Este posibil ca mama să considere că înțărcarea înseamnă „gata, sunt liberă, nu mai trebuie să fug cât mai repede acasă, ca să alăptezi copilul”, iar această așteptare ar trebui să aducă o anumită „eliberare”, cu toate acestea în primele câteva zile de după înțărcare să aducă de fapt câteva senzații și sentimente controversate și greu de explicat.
Aceste „zile triste” de după înțărcare pot fi mai dificile dacă mama s-a aflat în momentul înțărcării într-un conflict legat de încheierea acestui proces, fie pentru că și-a dorit să alăpteze mai mult și n-a fost posibil, fie că bebelușul nu a mai fost interesat de laptele matern, fie că pur și simplu, ideea că este poate ultima ședință de alăptare și că în viitor nu vor mai avea parte de magia alăptării… aduce tristete.
Înțărcarea bruscă poate fi și mai dramatică pentru mamă. De aceea înțărcarea treptată, cu cât mai multă blândețe este cea mai bună soluție. De asemenea, este esențial să-ți oferi acea după-amiază de „doliu”, de tristețe, de acceptare a emoțiilor pe care le simți. Ai nevoie să procesezi prin ce treci.
Partea bună este că acest proces ar trebui să dureze de la câteva zile, până la una sau chiar două săptămâni. Adresează-te specialistului, dacă simptomele nu dispar sau se agravează după două săptămâni de la înțărcare.