Un eveniment neplăcut, care poate să apară în timpul alăptatului, este ca bebelușul să se înece cu laptele mamei. Acest lucru se întâmplă când trage mai mult lapte în gură decât poate înghiți. Excesul de lapte poate aluneca pe căile aeriene și blochează trecerea aerului, ceea ce îl face pe mititel să se înece. Orice mamă este cuprinsă de spaimă când își vede bebelușul tușind și dând lapte afară, în timp ce se luptă să respire. Totuși, înțelegând exact ceea ce se întâmplă, poți preveni această problemă din timpul hrănirii bebelușului.

Principalele cauze:

Excesul de lapte 
Deși majoritatea mamelor consideră că adevăratul necaz este că au prea puțin lapte și își doresc o cantitate mai mare, excesul poate reprezenta, de asemenea, o problemă. Prea mult lapte, ejectat foarte rapid, reprezintă o dificultate atât pentru mamă cât și pentru bebeluș. De regulă, chiar și găsirea unei poziții confortabile pentru alăptat este dificilă când există exces de lapte.

Reflexul de ejecție a laptelui
La unele femei, excesul de lapte conduce la eliberarea forțată a acestuia, în manieră aproape explozivă. De aceea, este necesar să urmărești câteva semne la bebeluș în timpul alăptatului, pentru a vedea dacă nu te confrunți cu această problemă:

- Tuse, icnete, semne de sufocare, respirație convulsivă, dificultate de a trage aerul în piept;
- Încercarea de a strânge mai mult mamelonul, pentru a încetini curgerea laptelui;
- Îndepărtarea frecventă de la sân;
- Scuiparea laptelui de multiple ori;
- Refuzul de a mai suge.

Unele mame pot observa o astfel de problemă între trei și șase luni de la naștere. Sunt două moduri prin care poți rezolva problema: ajută bebelușul să se descurce cu excesul de lapte și viteza rapidă de scurgere sau încearcă să elimini acest exces și să-ți ajustezi cantitatea de lapte la necesitățile copilului.

Ce să faci când bebelușul se îneacă în timpul suptului?

 • Așază-l pe cel mic cu fața în jos, pe brațul tău, iar cu cealaltă mână aplică câteva bătăi intermitente pe spate și ușoare tracțiuni pe piept, combinate cu întoarceri blânde pe spate, pentru a deschide căile aeriene. Apăsarea în sus pe piept se face cu două- trei degete, începând din partea de jos a coastelor, în timp ce cu cealaltă mână susții capul copilului. Aceste manevre se continuă până ce blocajul respirator este eliminat.
   

 • Așezați pumnul la nivelul buricului copilului, cealaltă mână o puneți peste pumn și împingeți ușor și rapid, în sus și spre interior. 
   

 • Rețineți: dacă bebelușul nu pare să-și revină, dă semne că se sufocă și își pierde conștiența, trebuie dus urgent la cel mai apropiat spital, continuând manevrele prezentate mai sus. 


Cum să previi înecatul copilului în timpul alăptării?

 • În timp ce alăptezi la unul din sâni, presează-l ușor pe celălalt și lasă laptele să curgă de-a lungul coastelor și numără până la cinci. Repetă acest lucru de câteva ori; această presiune însoțită de numărătoare va da un semnal în corp să încetinească acumularea de lapte în sân.
   
 • Hrănește-l pe cel mic la un singur sân până ce acesta este golit complet. Astfel, se va simți sătul și se va opri din mâncat. Poți încerca să-l hrănești pe parcursul zilei la același sân, în mai multe reprize. Acest lucru va reduce fluxul de lapte la celălalt sân, astfel că îl poți muta în siguranță pe bebeluș la sânul respectiv, în repriza următoare de alăptare.
   
 • Ai grijă ca bebelușul să sugă corect, cu gura închisă total și cu mamelonul așezat cum trebuie în interiorul cavității bucale. În acest fel, laptele ar trebui să alunece direct pe gât; în caz contrar, el se poate acumula în gură, determinând la un moment dat înecarea. Când suge corect, bebelușul se descurcă mai bine, chiar dacă fluxul laptelui este ceva mai mare.
   
 • Poți adopta o poziție ridicată de alăptare, pentru că laptele trebuie să depășească bariera gravitațională, și astfel nu se mai acumulează așa mult, nici expulzarea lui nu este așa puternică. Poți sta, de asemenea, pe spate când alăptezi, cu bebelușul așezat pe piept, cu fața spre sâni și cu burtica atingând corpul mamei. Și în acest caz laptele ia un traseu antigravitațional, astfel că fluxul său se reduce. Totuși, nu este o poziție indicată prea frecvent, pentru că poate determina blocarea canalelor de lapte. 
   
 • Poziția de fotbal este, de asemenea, o bună poziție de alăptare, pentru a preveni înecatul bebelușului. Se așază o pernă sub capul bebelușului, iar pe acesta îl țineți sub braț, ridicându-l până la nivelul sânului. Această poziție îmbunătățește evacuarea laptelui și din glandele mamare laterale. - Evitați stimularea sânilor prin pompare, jet de apă la nivelul lor, în timpul dușului, folosirea de sutiene sau bustiere. 
   
 • Dacă sânul cu exces de lapte este afectat, poți stoarce o cantitate de lapte, apoi aplica o compresă rece, până se calmează senzația neplăcută. Aplicarea unor comprese cu apă rece pe sâni reduce producția de lapte.


Sursa