Alcoolul în perioada de alăptare – un alt subiect controversat. Deși alăptăm, există momente în viața noastră în care ne dorim să consumăm alcool. Fie că mergem la o petrecere, fie că ieșim în oraș sau stăm în fața televizorului.

Dacă te regăsești în această descriere, e bine să știi următoarele aspecte:

Cum influențează alcoolul bebelușul alăptat?

Destul de rău am putea spune, mai ales dacă nu ești precaută… Cantitatea de alcool pe care o ingerezi, va trece ușor în sânge și apoi în laptele matern.

Deși ți se poate părea mică (când te gândești că ai băut doar un pahar de vin sau de bere), alcoolul poate avea efecte grave pentru ficatul imatur al bebelușului tău. El nu va putea procesa alcoolul așa cum se întâmplă în cazul adulților. E bine să știi ca ficatul bebelușilor cu vârsta până la 3 luni lucrează abia la jumătatea capacității unui adult.

Studiile au demonstrat faptul că alcoolul poate afecta masa și somnul bebelușului. Pe termen lung, și la 4 ore de la consumul unui pahar de vin sau bere, alcoolul rămâne prezent și poate contribui la o scădere cu până la 20% a apetitului.

De asemenea, bebelușii alăptați după consumul de alcool vor adormi mai repede, dar timpul de somn va fi considerabil redus.

Specialiștii recomandă mamelor care alăptează să nu consume alcool în primele luni de viață ale copilului și cu moderație în perioada următoare.

Cum pot consuma alcool în siguranță în perioada alăptării?

Așteaptă cel puțin 2 ore de la consumul de alcool înainte de a alăpta sau, mai corect spus, dacă nu alăptezi la cerere, programează-ți acest „răsfăț” în funcție de programul de masă al bebelușului.

O altă variantă ar mai fi să folosești o pompă chiar înainte de a consuma alcool și să stochezi laptele matern „necontaminat” astfel încât următoarea masă a bebelușului tău să fie asigurată, iar tu să ai „momentul tău”.

Dacă vrei să fii și mai liniștită, trebuie să știi că există câteva trucuri pentru a ajuta ca alcoolul să iasă mai repede din corp. Spre exemplu, consumă multă apă în timp ce bei un pahar de vin și mănâncă suficient de bine înainte să înceapă petrecerea…

Pot consuma mai mult de un pahar de alcool în perioada alăptării?

Cu cât mai multe pahare, cu atât mai dificil ca alăptarea să se desfășoare în siguranță. Deci, mai bine nu!

Potrivit studiilor făcute pentru a vedea în cât timp dispare alcoolul din laptele mamei, s-a descoperit faptul că pentru o greutate medie de 54 de kilograme 3 pahare de alcool consumate într-o oră vor dispărea în 7 ore și jumătate, în timp ce pentru o greutate medie de 79 de kilograme alcoolul va fi eliminat din laptele matern în aproximativ 6 ore.

Oricum ar fi, măsura (ca în multe alte situații) este cea mai importantă.

Berea ajută cu adevărat la creșterea lactației?

Nu, berea NU ajută la creșterea lactației. Este doar un mit și din păcate nu există niciun studiu științific care să evidențieze vreo legătură între bere și secreția lactată.

Un contrargument destul de puternic, însă, există. Alcoolul (de orice natură ar fi) deshidratează organismul și îl determină, în cazul nostru, să piardă din secreția lactată. De asemenea, alcoolul perturbă hormonii implicați în producția lactată.

Julie Mennella, cercetător la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, a studiat efectul alcoolului în laptele matern și explică faptul că în timp ce prolactina (hormonul responsabil cu producția de lapte) crește odată cu consumul de alcool, oxitocina (hormonul responsabil de ejecția laptelui din sân) scade.

Aceasta ar putea explica faptul că unii bebeluși reușesc mai greu să fie alăptați în momentul în care mama a consumat alcool și, clar, devin mai agitați. În 1997, Mennella a demonstrat că bebelușii sug mai puțin lapte de la o mamă consumatoare de alcool din cauza mirosului și gustului schimbat.

Oricum ar fi, nu lăsa un adult care fumează, a consumat alcool sau droguri să doarmă cu un bebeluș!