mamaplus

Citricele în perioada alăptării la sân. Cum să le consumi și ce spun specialiștii

0
//
19.10.2021

Alimentația sănătoasă și echilibrată este o condiție majoră pentru mamele care alăptează la sân, pentru că doar astfel le pot transmite bebelușilor toți nutrienții și vitaminele necesare pentru o creștere armonioasă. Medicii cu experiență susțin că o mamă care alăptează poate să mănânce orice, dar cu măsură. Fructele și legumele sunt esențiale în această dietă, dar cum rămâne cu citricele? Se apropie sezonul rece, iar portocalele, grapefruit-ul, mandarinele vor umple, în curând, rafturile supermarketurilor. Află în continuare dacă ai sau nu voie să le consumi în perioada alăptării.

Când vine vorba de consumul citricelor în perioada alăptării, părerile sunt împărțite. Majoritatea mămicilor știu de faptul că citricele precum portocalele, mandarinele, grepfrutul, lămâile, ananasul sau mango îi pot irita bebelușului sistemul digestiv. Cu toate acestea, nu este necesară eliminarea totală a citricelor din alimentație, ci doar consumate cu moderație și niciodată în timp ce bebe se află la sân. Este suficient consumul a două citrice într-o zi, însă doar atât.

Pe lângă vitamina C, fructele citrice sunt bogate în fibre și flavonoide care ne ajută să ne menținem sănătoși și în formă în numeroase moduri. Citricele, atunci când sunt combinate cu alimente bogate în fier, ajută la o mai bună absorbție a fierului în organism. Acest mineral crește nivelul de hemoglobină al mamei.

Vitamina C este un antioxidant puternic, iar consumul acesteia după sarcină poate vindeca uterul mai rapid. Ea poate îmbunătăți funcția imunitară a mamei și a bebelușului prin furnizarea unei cantități bune de antioxidanți și anticorpi. De asemenea, poate preveni apariția vergeturilor după naștere datorită proprietățîi de a produce colagen.

Diferitele tipuri de antioxidanți prezenți în fruct pot reduce inflamațiile din organism. Bogate în fibre și apă, citricele pot reduce constipația și te pot menține hidratată.

Poți consuma citrice în timpul alăptării, dar cu moderație

Dacă după ce ai mâncat astfel de fructe observi că cel mic devine agitat și da semne că ar fi deranjat la stomac (are mai multe gaze decât de obicei, de exemplu), redu consumul sau chiar elimina aceste fructe până când sistemul digestiv al bebelușului se mai maturizează.

Altfel, în timpul alăptării, poți consuma pepene galben, afine, banane, papaya, caise sau prune. Acestea sunt bogate în vitamina A și potasiu.