mamaplus

Chiar și câteva zile de alăptare aduc beneficii sănătății bebelușului, mai târziu, în viață

0
//
08.09.2021

În urma unui experiment, cercetătorii au descoperit că bebelușii alăptați au avut, în perioada copilăriei timpurii, o tensiune arterială mai mică, iar ceea ce este și mai interesant este că inclusiv bebelușii hrăniți doar câteva zile la sân s-au bucurat de acest avantaj, câțiva ani mai târziu. Avantajele asupra sănătății sistemului cardiovascular se pot extinde, de asemenea, și la vârsta adultă. Studiul „Child“ a fost efectuat pe un număr de 3000 de copii, iar datele au fost colectate între 2009 și 2012 (studiul continuă însă și azi, pentru a înțelege cum experiențele din copilăria timpurie modelează și influențează sănătatea).

Studiile au arătat deja că factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arterială, pot apărea din copilăria timpurie. Alte cercetări au stabilit și o legătură între hrănitul la sân și riscul scăzut de boli cardiovasculare la vârsta adultă. Ceea ce nu s-a știut pănă acum a fost perioada exactă de alăptare astfel încât avantajele să se resimtă asupra sănătății – acesta fiind, iată, subiectul studiului de față, publicat în Journal of the American Heart Association.

Este pentru prima dată când se evaluează legătura dintre alăptare, în primele zile după venirea pe lume a bebelușului, și nivelul crescut al tensiunii arteriale, din copilăria timpurie. Copiii care au fost hrăniți la sân și au primit chiar și o cantitate mică din colostru, aveau tensiunea arterială mai mică la vârsta de 3 ani, indiferent cât au fost alăptați după sau li s-au dat formulă. (Dr. Cosetta Milico, Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, cercetător principal al studiului)

Prin urmare, colostrul este mai valoros decât pare. Asta deoarece, din cauza dezinformării, unele mame consideră colostrul, laptele produs de glandele mamare în ultima parte a sarcinii şi în primele zile de după naştere, „un lapte apos, fără nici o valoare“. Colostrul este, însă, exact ce îi trebuie bebeluşului când vine pe lume – adaptat stomăcelului şi nevoilor lui.

Cercetătorii au mai descoperit că, indiferent de IMC (indice de masă corporală), factorii sociali, sănătate și stilul de viață al mamei, tensiunea arterială a copiilor alăptați este mai mică.

Fiecare picătură de lapte matern contează. Beneficiile alăptării exclusive și pe o perioadă mai lungă, asupra sănătății, sunt deja cunoscute – reducerea riscului de boli respiratorii, a bolilor diareice din copilărie, a afecțiunilor cronice (cum ar fi astmul și obezitatea mai târziu, în viață).