mamaplus

Ce faci dacă nu ai lapte matern suficient și cum îți dai seama dacă bebelușul este sătul?

-
//
07.09.2021

Atât de mult ai aşteptat nașterea copilului, însă bucuria primelor zile ale maternității a fost umbrită de o problemă neplăcută – insuficiența sau chiar lipsa laptelui matern. Ce-i de făcut? Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape o treime din mamele de pe planetă se confruntă cu Hypogalactie sau cantitaea scăzută de lapte matern. Cu toate acestea, doar 1% dintre femei nu-şi pot alăpta copilaşul. În alte cazuri, această problemă poate fi rezolvată.

Hypogalactia poate fi suspectată în cazul în care după alăptare copilul strigă, este neliniştit, roșește şi mişcă haotic din mâini. Ca semnal de subalimentare este sindromul de "scutec uscat", (pentru copiii până la 6 luni, procesul de urinare va fi de cel puțin 12 ori pe zi). În plus, nou-născutul creşte încet în greutate. Astfel, pentru un copil de șase luni este ca normă să ia lunar - 500-700 de grame, iar copiii mai mari de şase luni - 400 de grame.

De asemenea, starea generală a copilului este și ea un semnal că este sătul. Buna dispoziție și somnul sănătos sunt semne că bebelușul se alimentează corect și echilibrat. În cazul în care copilul este neliniștit și plânge mult, s-ar putea să fie flămând.

La femeile cu hypogalactie glandele mamare nu sunt dure, laptele se scurge lent, doar în cazul apăsării sânului. Se disting două tipuri a acestei tulburări. 

  • Hypogalactia primară: apare din cauza tulburărilor hormonale la femei, pe fonul tulburărilor sistemului endocrin și complicațiilor în timpul nașterii (naştere prematură, cezariană, hemoragie). 
     
  • Hypogalactia secundară: se poate dezvolta din cauza regimului incorect a zilei, oboseală, stres, dietă dezechilibrată și lipsa tehnicilor de hrănire. În consecință, pentru a stabili sau restabili o lactație completă, trebuie identificată și eliminată cauza care a provocat hipogalactia.

Cum poate fi restabilită lactația normală?

Un regim echilibrat al zilei. De regulă, mama nu-şi împlineşte somnul pe timp de noapte. În astfel de cazuri, aveți nevoie să "croiți" timp de odihnă în timpul zilei, când copilul doarme.

Alimentația corectă. În medie, o mamă care alaptează trebuie să consume 3500 de calorii și 1,5-2 litri  de lichide. Ar trebui să menționăm faptul că unele alimente, cum ar fi varza, ceapa și usturoiul, modifică gustul laptelui, din care motiv nou-născutul poate refuza sânul.

Tehnica corectă de hrănire. În timpul alăptării trebuie să vă asigurați că copilul cuprinde nu doar mamelonul, dar şi areola. Gura copilului ar trebui să fie larg deschisă, iar buza inferioară – întoarsă spre exterior.

Alăptarea frecventă stimulează perfect lactația. În timpul zilei copilul va fi alăptat la fiecare 1,5-2 ore, iar pe timp de noapte - cel puțin de 3-4 ori, din care de două ori – de la 3 până la 7 dimineața.

Hrănirea la cerere. Unii cred că alăptarea ar trebui să aibă loc la ore exacte. Cu toate acestea, în cazul în care copilul cere mai des mâncare, înseamnă că aşa are nevoie.

Duş de contrast. Este un bun tonifiant şi mijloc de stimulare a lactației. Este util să se facă de două ori pe zi, dimineața și seara. Îndreptați jetul de apă spre piept și masați în sensul acelor ceasornicului. Apoi îndreptați jetul de apă pe spate în zona omoplaților.

Atitudinea psiho-emoțională. Alăptarea joacă un rol important în stabilirea contactului psiho-emoțional între mamă și copil, şi poate să nu funcționeze în mod corespunzător, dacă, din anumite motive, nu există un astfel de contact. Este necesar să conştientizați rolul și fericirea pe care le oferă procesul de alăptare.

Administrarea remediilor naturale pentru stimularea lactației. Pentru a stimula lactaţia şi pentru a îmbunătăți compoziția laptelui ar fi bine să administrați laptişorul de matcă — un «cadou împărătesc al naturii» - componentul de bază al produsului  "Apilac Grindeks”. Lăptişorul de matcă de albine este este o sursă suplimentară de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, D, E, K), macro- și microelemente (K, Na, Ca , Mg, Fe, P, Zn, Mn, Cu, Co, S, Si, Ni, Cr, As, Bi etc.), aminoacizi esențiali și alte substanțe biologic active.

"Apilac Grindeks”:

  • fortifică imunitatea, protejează organismul mamei și a copilului de viruși și infecții;
  • stimulează lactația;
  • reface organismul mamei după naștere și contribuie la dispariția depresiei postpartum.

Unica contraindicație pentru administrarea "Apilac Grindeks" este alergia la produsele apicole.

mamaplus