

Să-ți vezi copilul înecându-se, mai ales dacă tușește și împroașcă lapte, poate fi înfricoșător. Există câteva cauze ale înecatului cu lapte în timpul alăptării, mai ales probleme cu poziția bebelușului și a atașării la sân. Bebelușii ținuți la orizontală în timpul alăptării se pot îneca. Dacă sunt ținuți puțin mai sus nu se mai îneacă, iar experiența alăptării va fi minunată pentru amândoi. În acest articol veți găsi sfaturi despre cum să preveniți înecatul bebelușului în timpul alăptării.
Dacă bebelușul se îneacă în timpul alăptatului, glandele mamare sunt prea active și aveți prea mult lapte. În cazul în care observați la copil următoarele comportamente ați putea avea hiperlactație, adică produceți prea mult lapte. Unele mame observă că problema începe la 3-6 săptămâni după naştere. Poate fi o problemă majoră sau minoră care afectează alăptarea. Auziți cum gâlgâie laptele, copilul se îneacă, pare strangulat, tuşeşte, icneşte în timpul alăptării
Sunt două modalități prin care se poate rezolva problema: ajutând bebeluşul să facă față fluxului crescut de lapte sau ajustarea rezervei de lapte la nevoile bebeluşului. Cele mai multe mame combină cele două modalități, dar e nevoie de câteva săptămâni ca să vedeți rezultatele. Le dataliem în cele ce urmează pe fiecare dintre ele.
Unele mame se plâng că nu au destul lapte pentru bebeluşi. În mod absolut ironic, unele mame produc prea mult lapte, iar bebeluşii se îneacă cu el. Pentru a evita această situație, poziționați capul copilului mai sus de sfârc. Puteți încerca şi alte poziții.
Un alt mod de a ajuta copilul să nu se înece cu lapte din cauza cantității mari este să ajustați rezerva de lapte ca să se potrivească nevoilor copilului. Puteți încerca să-l alăptați de la un singur sân dacă el ia bine în greutate. Când copilul a terminat masa, dar pare ca mai vrea, ataşați-l la acelaşi sân. Celălalt sân ar putea să devină tensionat, aşa că puteți să scoateți lapte şi apoi să aplicați o compresă rece până trece senzația de angorjare.
Evitați utilizarea pompei de sân, nu folosiți mameloane de silicon si nu puneți jetul duşului direct pe mameloane pentru că stimulați sânul să producă mai mult lapte.
Aplicați comprese reci pe sâni după alăptat să mai reduceți producția de lapte.
Uneori trebuie sa încercați să alăptați întinsă pe o parte pentru a vă da seama care sân se goleşte mai repede. Mai puteți folosi plante sau comprese cu foi de varză pe sâni.
Aceste măsuri nu rezolvă mereu problema, dar multe mame recunosc că se reduce totuşi cantitatea de lapte produsă. Asta se întâmplă cam în săptămâna 12, când au loc schimbări hormonale. Cantitatea de lapte va fi atunci mai bine adaptată nevoilor bebeluşului.
Bebeluşii au nevoie de 3 săptămâni până la 3 luni să se obişnuiască cu o producție mare de lapte.