Pe cât de magic este procesul alăptării, pe atât de surprizător poate fi din momentul în care copilului încep să îi crească dințișorii. Multe mame cred că atunci când bebelușului îi apar dinții și are capacitatea de a mușca, relația de alăptare se încheie și este timpul pentru înțărcare. FALS! Dacă bebelușul suge corect, atunci nu ar trebui să simți dinții, chiar dacă bebelușul are dinți. Și reține că este fizic imposibil ca bebelușul să sugă și să muște în același timp, deoarece limba acoperă dinții / gingia inferioară atunci când bebelușul suge.

Unii bebeluși nu mușcă niciodată, dar mușcătura este un comportament pe care îl încearcă majoritatea bebelușilor, de obicei când apar dinții. Fii sigură că mușcătura poate fi oprită cu o mică persistență din partea mamei. Mușcătura este, pentru marea majoritate a mamelor, o problemă temporară care durează doar câteva zile până la câteva săptămâni maxim. Multe mame au trecut prin această etapă și au continuat să le ofere copiilor beneficiile minunate ale alăptării timp de săptămâni, luni și chiar ani după aceea.

Cum pot fi prevenite mușcăturile de sân?

 • Mușcăturile la sfârșitul unei sesiuni de alăptare: Mușcăturile au loc adesea la sfârșitul unei sesiuni de alăptare, atunci când bebelușul se plictisește și nu-i mai este foame. Dacă începi să ai o problemă "mușcătoare", urmărește semne de plictiseală și ia copilul de la sân înainte de a începe să mușcătura. Mai urmărește tensiunea în maxilarul bebelușului înainte ca acesta să înceapă să muște. De asemenea, el poate să-și tragă limba înapoi din poziția normală peste gingie / dinții inferiori.
   
 • Când bebelușului îi ies dinții: mușcătura poate fi provocată și de dinți. Dacă bebelușul pare mai degrabă să muște decât să sugă, oferă-i o jucărie de dinți sau ceva rece de mușcat (în locul tău). Când faci acest lucru, spune-i: „Aceasta este pentru mușcat, nu când papi lăptic.”
   
 • Mușcă la începutul unei sesiuni de alăptare: Dacă bebelușul mușcă la începutul unei sesiuni de alăptare, asigură-te că bebelușul deschide larg gura atunci când se "mufează". Laudă-l când se atașează corect, fără să muște.
   
 • Copil distras: atunci când copilul este distras, nu forța alăptarea. Dacă se zvârcolește, se rostogolește sau se împinge împotriva ta cu brațele, este posibil să nu-i fie foame sau interesat să sugă. Încearcă să te întinzi cu el într-o cameră liniștită sau mergi legănându-te.
   
 • Mușcă pentru atenție: concentrează-ți atenția asupra bebelușului în timpul alăptării, dacă ai o problemă cu mușcăturile. Unii bebeluși mai mari vor mușca pentru atenție. Acordarea atenției te va ajuta, de asemenea, să fii conștientă de momentul în care bebelușul este pe cale să muște.

Folosește încurajări pozitive și laudă-l pentru o bună atașare. Chiar și cei mai mici bebeluși pot învăța să sugă corect atunci când mama folosește încurajări blânde.

mamaplus

Ce faci dacă copilul mușcă în timpul alăptării?

Dacă bebelușul te mușcă, poate fi foarte eficient să îndepărtezi calm bebelușul de la sân și să nu spui nimic (sau poate să faci un comentariu calm, de genul „oh? Nu vreți să papi chiar acum?”), apoi încheie puțin sesiunea de alăptare.

Oprirea sesiunii de alăptare este, în general, cea mai eficientă modalitate de a învăța copilul că alăptarea și mușcăturile nu se împacă. Odată ce bebelușul te mușcă, ia-l puțin de la sân. Poate dura câteva secunde sau câteva minute (va trebui să evaluezi reacția propriului copil). Dacă bebelușului îi ies dinții (adesea cauza mușcăturii), acesta este un moment bun pentru a-i da copilului ceva rece de mestecat, o jucărie de dinți, etc.

Dacă bebelușul dorește cu adevărat să continue să sugă, s-ar putea să se supere când termini sesiunea de alăptare, moment în care poți aștepta câteva clipe, apoi să îi dai o altă șansă să alăpteze. Dacă bebelușul nu este interesat de alăptare, s-ar putea să se agite câteva secunde, dar apoi să treacă la altceva.

Dacă bebelușul te mușcă, nu este deloc o idee bună să țipi ca metodă de oprire a mușcăturilor - există modalități mai bune de a învăța bebelușul să nu muște. Uneori, desigur, este imposibil să nu țipi de durere dacă bebelușul te prinde prin surprindere și / sau mușcă puternic. Uneori, strigătele împiedică copilul să muște din nou; cu toate acestea, unii bebeluși consideră că este atât de amuzant încât continuă să muște pentru reacție, iar alți bebeluși sunt atât de speriați, încât intră în greva suptului. Șansa ca această metodă să oprească mușcăturile bebelușului pur și simplu nu merită problemele pe care le poate provoca.

Dacă bebelușul tău mușcă și nu mai dă drumul, există câteva lucruri pe care le poți face: mai întâi, așează rapid degetul între gingiile bebelușului, astfel încât să te poți îndepărta fără rănire. Dacă asta nu funcționează, trage bebelușul foarte aproape de sân. Acest lucru va face puțin mai grea respirația, așa că bebelușul va da drumul automat pentru a deschide mai mult gura pentru a respira.

mamaplus

Nu mușcă, dar zgârie cu dinții mamelonul

"Răzuirea" mamelonului cu dinții nu este ceva atât de neobișnuit. Bebelușii pot face asta des atunci când le ies dinții, deoarece alăptarea se poate simți diferită cu dinți. Cu timpul, bebelușul va învăța să sugă mai bine cu dinți și nu va fi atât de conștient de ei. Iată câteva sugestii care au ajutat alte mame:

Cu un bebeluș mai mare, greutatea sa poate determina gura și dinții să „tragă în jos” țesutul mamar. Vezi dacă poți poziționa copilul astfel încât greutatea sa să fie susținută bine. Folosește perne sau un scaun cu suporturi de brațe pentru a-l susține cât de mult poți. Nu-l lăsa să sugă într-o poziție care să îi permită greutății și gravitației să tragă sânul și mamelonul. Încearcă să-i miști ușor corpul în diferite moduri (mai sus, mai jos, etc.) până când presiunea asupra sânului este mai mică.

Atașează bebelușul și poziționează-i capul astfel încât să fie înclinat mai mult înapoi pentru a reduce presiunea dinților superiori de pe sân. De exemplu, dacă bebelușul suge în poziția leagăn pe partea stângă, adu-i puțin corpul spre dreapta. Acest lucru va aduce bărbia bebelușului în sus, cu capul puțin înclinat în spate, ceea ce mută presiunea dinților superiori ai bebelușului de pe vârful mamelonului. Nu-i lăsa bărbia să se sprijine pe piept.

Câteva alte modalități prin care capul bebelușului se înclină mai mult: cere-i copilului să te privească în timp ce suge sau ține ceva interesant în sus pentru a-l face să se uite spre obiect. Când susții sânul cu 2-4 degete dedesubt și degetul mare deasupra, împinge cu degetul arătător pe peretele pieptului chiar înainte de a-i oferi sânul. Acest lucru va determina mamelonul și areola să fie îndreptate în jos, astfel încât să nu se frece de dinții superiori ai bebelușului. Această tehnică este adesea sugerată pentru mămicile care au dureri la nivelul mamelonului din cauza sfârcurilor care se freacă de cerul gurii bebelușului.

O aplicare generoasă de lanolină înainte și după alăptare poate fi utilă, la fel precum clătirea sfârcurilor cu apă rece după alăptare. Când bebelușului îi apar dinți, produce mai multă salivă, care poate fi iritantă pentru țesutul mamelonar. Dacă bebelușul mănâncă alimente solide, uneori particulele de alimente rămase în gură pot irita și țesutul mamelonului, astfel că poate ajuta clătirea gurii bebelușului sau se poate oferi copilului o înghițitură de apă înainte de alăptare.