Laptele matern este compus din aproximativ 90% apă. Prin urmare atunci când alăptezi trebuie să consumi o cantitate mare de lichide în fiecare zi. Alăptarea constituie procesul prin care bebelușul tău obține nutrimentele de care are nevoie. Acestea se găsesc în formă lichidă în laptele matern, ceea ce înseamnă că în consecință corpul tău pierde apă în timp ce îți hrănești bebelușul. Desigur, trebuie să consumi mai multă apă ca să compensezi deficitul.

Cantitatea de apă recomandată:

Regula generală este să consumi între 6-8 pahare de apă pe zi sau alte lichide fără cofeină. În funcție de vârstă, de nivelul de activitate fizică și de starea de sănătate, necesarul de apă se situează între 14 ml și 22 ml de apă per 500 g de kg corp. De exemplu, dacă cântărești 54 kg, ar trebui să consumi aproximativ 1.9 l de lichide zilnic. Copiii au un necesar de hidratare mai mare, având nevoie de 44 ml de lichid per 500 g de kg corp in fiecare zi; ei pot obține aportul acesta prin laptele matern, însă dacă sunt hrăniți cu lapte praf vor avea nevoie de o cantitate suplimentară de apă. Nu este indicată oferirea de apă în exces în cazul bebelușilor, deoarece poate conduce la crearea unei senzații de sațietate, înlocuind caloriile nutritive.

Nu există însă o cantitate specifică de lichide recomandată unei femei care alăptează. De fapt, conform unui studiu din anul 2014 care urmărește necesarul de lichide și alăptarea, nu este necesar pentru mamele care alăptează să bea mai mult decât ceea ce este necesar din punct de vedere biologic pentru ele. Ce este mai important decât urmărirea unui anumite cantități de apă este să te asiguri că nu ajungi deshidratată. Chiar dacă multe persoane nu cunosc acest aspect, află că setea este indicatorul final care denotă o stare de deshidratare; când apare înseamnă că organismul tău este deja privat de lichide. În perioade cu vreme toridă sau atunci când ai un nivel crescut de activitate fizică setea va fi mai pronunțată și este indicat să bei mai multe lichide. Un semn vizibil de urmărit în acest sens este reprezentat de culoarea pe care o are urina: dacă are o culoare închisă înseamnă că nu a fost suficient de diluată de ceea ce bei. Alte semne de deshidratare includ: frecvență redusă a urinărilor, gură uscată, dureri de cap, slăbiciune musculară, amețeală și constipație.

Sfaturi pentru consum responsabil de apă în timpul alăptării:

Este bine să menții suficientă apă aproape de tine atunci când alăptezi deoarece vei avea nevoie de lichide suplimentare. La Leche League Internațional subliniază faptul că femeile se simt mai însetate atunci când alăptează, în special când au un copil nou-născut. Poartă cu tine diverse recipiente; selectează mărimea care îți este potrvită fie pentru drumul cu mașina, fie pentru geantă, când mergi cu bicicleta sau la sala de fitness. Consumă alimente cu un conținut ridicat de apă, precum pepene roșu și alte fructe, legume (în special roșii, castraveți, salată), supe și limonadă, lapte (degresat sau semidegresat) sau lapte de migdale, ceai pentru mame care alăptează, sucuri fără cofeină sau chiar cafea decofeinizată. Lichidele pe care le consumi nu trebuie să fie obligatoriu apă, dar aceasta constituie cea mai potrivită variantă deoarece nu conține zahăr adăugat, cofeină sau calorii. Este ușor de găsit, nu este costisitoare, nu pătează, avantajele sale sunt nenumărate.

De evitat atunci când alăptezi:

Diureticele te vor determina să urinezi mai frecvent, să elimini apa din organism. Exemple de diuretice sunt: cafeina, sucul, alcoolul și ceaiul. Zahărul poate de asemenea să inhibe asimilarea de apă, transformându-l într-o alegere nesănătoasă (chiar dacă organismul unei mame care alăptează are nevoie de un număr suplimentar de calorii, acestea nu trebuie să provină de la alimente și băuturi dense în nutrimente). Un consum prea mare de suc de mere sau băuturi care au sorbitol în compoziție, precum suc de pere sau de prune poate cauza diaree, ceea ce va perpetua deshidratarea. Lichidele consumate în timpul meselor nu sunt nici ele recomandate; corpul tău creează anumite lichide pentru digestie, iar consumul de apă în plus față de aceste lichide poate cauza indigestie prin diluarea sucurilor digestive.

Există o serie de idei greșite cu privire la alcool. Principala care este vehiculată presupune faptul că va ajuta la stimularea producției de lapte. Adevărul este însă că alcoolul are șanse mai mari să inhibe reflexul de ejecție a laptelui; nu este nicio problemă (atâta timp cât ai aprobarea medicului pediatru și ginecolog) să consumi ocazional un pahar de vin sau bere în timpul alăptării.

De reținut:

Trebuie să beneficiezi de o cantitate suficientă de apă pe parcursul întregii zile; în cazul în care alăptezi reține că bei pentru două persoane. Ceea ce introduci în corp va ajunge în final în laptele matern pe care îl produci pentru a-ți hrăni bebelușul. Nu este nicio problemă dacă bei ocazional o cană de cafea sau un pahar de suc; nu trebuie să exagerezi. Pentru a-ți ușura procesul de asigurare a unei cantități sănătoase lcihide este de ajutor următorul sfat: sugarul tău va fi alăptat de aproximativ 8-12 ori pe zi, prin urmare, bea un pahar de apă înainte sau după fiecare masă. Trebuie să eviți deshidratarea care conduce la o serie de efecte adverse neplăcute, printre care și o scădere a producției de lapte (nu s-a demonstrat însă că dacă consumi o cantitate mai mare de lichide de obicei va crește producția de lapte). O modalitate eficientă de a verifica nivelul de hidratare constă în verificarea culorii urinei. Dacă aceasta este transparentă sau doar ușor colorată, probabil ești suficient hidratată.