Alăptarea bebelușului nu este ușoară pentru unele mămici și trebuie să știi unde să apelezi dacă ai o problemă. Trebuie să ai sprijin zilnic din partea familiei și prietenilor care îți sunt cei mai apropiați - dacă au cunostinte serioase și sunt pozitivi alăptării. Fugi de cei care îți recomandă categoric laptele formulă - pentru că e clar că habar nu au ce vorbesc sau au interese. Află în continuare cum îți poți pregăti sânii pentru alăptare.

Verifică sfârcurile

Dacă te întrebi ce importanță are mărimea sfârcurilor pentru alăptare, ei bine află că acest lucru nu are nici o legătură cu alăptarea. Ce trebuie să faci este să îți controlezi sfârcurile pentru a vedea dacă sunt plate sau inversate. Poți face o auto-testare rapidă pentru sfârcurile plate sau inversate. Ia-ți degetele și prinde-te chiar dincolo de areolă, partea întunecată a sânului tău.

  • Sfârcul tău devine stimulat și se ridică?
  • Sfârcul se retrage în țesutul sânului?
  • Sau rămâne sfârcul tău plat?

Dacă sfârcul nu devine stimulat, s-ar putea să ai o problemă cu sfârcurile plate sau inversate. Acest lucru nu va inhiba capacitatea de a alăpta, dar poate necesita un pic de răbdare la început până când bebelușul învață să prindă sfârcul în primele zile de alăptare.

Dacă sfârcul se aplatizează sau se înfundă în interiorul sânului, este recomandat ca în ultimele săptămâni ale sarcinii să porți așa-numitele “cupe de sân” (breast-shells). Aceste cupe de plastic sunt fixate sub sutien și creează o presiune ușoară la baza sfârcului, trăgându-l afară. Este important să faci acest test, deoarece, deși unele sfârcuri par normale, se vor aplatiza sau înfunda atunci cind areola este apăsată. 

Obține sfaturi de la medic pentru sânii hipoplazici

Hipoplazia mamară sau insuficiența de țesut glandular este o afecțiune rară care poate cauza producție redusă de lapte sau complet absentă; în trecut se considera că este o simplă chestiune ce ține de aspectul estetic, iar corecțiile urmăreau doar sa remedieze aspectul sanilor fără a ține cont de funcția lor.

Femeile care au această problemă nu au dezvoltat un țesut mamar corespunzător în timpul adolescenței, dar sânii lor pot fi de mărime mică sau mare. Hipoplazia sau țesutul glandular insuficient (IGT) este ceva ce multe femei nu observă până când copilul lor nu este deja născut. Când încearcă să alăpteze, își dau seama că există o problemă când copilul nu câștigă în greutate. Deși aceasta este o afecțiune rară, există câteva semne de avertizare pe care le poți căuta înainte de a naște.

Dacă ai oricare dintre aceste simptome, adresează-te la medic:

  • sânii care sunt semnificativ asimetrici (unul este mai mare decât celălalt),
  • sânii sunt distanțați pe orizontală, în formă de tub sau par săculete goale,
  • nu ai avut modificări ale sânului de-a lungul sarcinii 

Acest lucru trebuie discutat cu medicul pentru că el te poate sfătui cum poți încerca să obții o cantitate cât mai mare de lapte, cum se poate pompa sânul pentru o productie mai mare de lapte sau, în ultimă instanță - cum sa adaugi și alimentația cu lapte formulă. 

În ceea ce priveste pregătirea tradițională a sfârcului, aceasta NU mai este recomandată. Deci, nu asculta dacă cineva îți spune să iei un prosop și să îți întărești sfârcurile. Dacă faci așa, elimini unele dintre uleiurile pe care le produce corpul tău pentru a fi mai prietenoase cu sânii și sfârcurile. Cu toate acestea, masajul sânilor poate fi de ajutor. Unele femei constată că masajul sânilor le ajută să se simtă mai confortabil după ce alăptează.