Un studiu recent efectuat pe un grup de femei cu vârsta de peste 50 de ani, care şi-au alăptat copiii la sân, arată faptul că au rezultate mai bune la testele cognitive comparativ cu femeile care nu şi-au hrănit copiii la sân. Cercetarea sugerează că alăptatul ar putea avea un impact pozitiv asupra procesului cognitiv de după menopauză şi, de asemenea, beneficii pe termen lung asupra creierului mamei (are efect neuroprotector, spun autorii studiului).

Cercetarea a fost publicată în Evolution, Medicine and Public Health, iar ideile principale ale lucrării ştiințifice, prezentate în articolul New study suggests that breastfeeding may help prevent cognitive decline, disponibil pe www.sciencedaily.com.

Sănătatea cognitivă este esențială pentru starea de bine a adulților. Cu toate acestea, dacă după 50 de ani începe să fie afectată, ea poate fi un predictor puternic al bolii Alzheimer. Unul din punctele forte ale studiului stă în faptul că, în comparație cu alte cercetări despre alăptare, are în vedere avantajele pe termen lung ale alăptării privind mama (fiind astfel printre puținele în acest sens).

„Deoarece s-a demonstrat, până acum, că alăptarea ajută la reglarea stresului, la întărirea legăturii dintre mamă şi copil şi scade riscul depresiei postpartum – detaliu ce sugerează beneficiile neurocognitive pentru mamă – am bănuit că ar putea fi asociată şi cu performanțe cognitive superioare pe termen lung“ – spune Molly Fox, doctorand şi autor principal al studiului.

Cercetătoarea precizează că mai e nevoie de experimente pentru a explora relația dintre istoricul de alăptare şi performanța cognitivă pe grupuri mai mari de participante, din zone geografice diferite. „E important să înțelegem mai bine implicațiile alăptării asupra sănătății femeilor, dat fiind faptul că în ziua de azi alăptarea nu este atât de frecventă şi se practică pentru perioade scurte de timp față de alte perioade din trecut“, încheie dr. Fox.