Potrivit mamelor cu experiență, mameloanele de silicon nu sunt nici bune nici rele. Acestea sunt un accesoriu utilizat pentru anumite probleme legate de alăptare. Dacă sunt un accesoriu potrivit, vor fi de ajutor. Dacă nu, acestea pot fi dăunătoare.
În ce situații se folosesc mameloanele de silicon?
- Mameloane ombilicate sau plate;
- Probleme de atașare;
- Naștere prematură;
- Aprovizionare excesivă de lapte;
- Mameloane dureroase, ragade;
- Bebelușii care preferă biberon și refuză sânul.
Care sunt dezavantajele protecțiilor din silicon pentru mameloane?
Este posibil ca un bebeluș să nu poată suge suficient de tare pentru a trage suficient lapte prin mamelon. În unele cazuri, aprovizionarea cu lapte a unei mame poate scădea odată cu utilizarea protecției. Dacă este posibil, un consultant în alăptare ar trebui să verifice problema care o ai. Te poate ajuta să-ți dai seama dacă un mamelon din silicon ar fi util pentru situația ta.
De unde știu ce dimensiune am nevoie la protecția din silicon?
Există diferite dimensiuni de protecții pentru mamelon. Mărimea potrivită este determinată de mărimea gurii bebelușului și de mărimea mamelonului mamei. Acestea pot fi descrise ca fiind foarte mici, mici, medii sau mari sau pot avea dimensiuni în mm, de obicei 16, 21 sau 22 și 24.
Pentru un nou-născut, se folosește aproape întotdeauna un Small. Acestea sunt de 20 mm. Aceasta este dimensiunea care funcționează pentru dimensiunea medie a nou-născutului. Un bebeluș mai mare sau o mamă cu sârcuri mai mari poate avea nevoie de un medium/mijlociu, de 24 mm.
Unele femei au sfârcuri prea mari pentru Medium și un mamelon din silicon nu va fi o opțiune pentru ele. Va fi prea strâns. Un mamelon din silicon care este prea strâns pe mamelonul unei mame poate provoca leziuni, iar unul prea mare pentru ca un bebeluș să se atașeze corect va duce la mult mai puțin sau aproape deloc lapte.
Cum folosesc corect o protecție din silicon pentru mamelon?
Există trei lucruri importante de reținut:
- Protecția din silicon trebuie pusă corect. Protecția din silicon ar trebui să fie parțial inversată și apoi rulată peste mamelonul mamei. Acest lucru creează un pic de aspirație care ajută protecția să rămână la locul său. De asemenea, ajută la extragerea laptelui.
- Asigură-te că bebelușul primește lapte. Ar trebui să auzi cum bebelușul înghite la fiecare 1-2 secunde. Dacă începi să folosești un mamelon din silicon înainte ca laptele să apară, nu vei auzi frecvent înghițirea. Ar trebui să existe lapte în protecție atunci când copilul ia gurița de pe el. Bebelușul trebuie atașat corespunzător atunci când utilizezi un mamelon din silicon. Bebe trebuie să aibă o parte mare din areolă în gură. Nu ar trebui să poți vedea partea protecției care acoperă mamelonul atunci când bebe suge. Nu ar trebui să scoată protecția.
- Ar trebui să extragi laptele cu o pompă după alăptarea cu protecția din silicon. Excepția de la aceasta este dacă utilizezi protecția pentru o problemă de aprovizionare excesivă de lapte matern.
Dacă utilizezi o protecție pentru mamelon pe termen lung, sunt șanse mari să fii nevoită să pompezi tot timpul. Cel mai bine este să fii sigură și să pompezi la început. Nu extrage laptele cu protecția din silicon! Aceasta este doar pentru alăptare.
Prea mult lapte poate fi copleșitor pentru unii bebeluși. Se sufocă și uneori nu mai vor să sugă. Dacă acesta este motivul pentru care utilizezi protecția, nu treuie să pompezi după hrănire. Nu ai vrea să faci nimic care să crească producția de lapte!
Cum pot scăpa de protecția din silicon pentru mamelon?
Vrei să folosești protecția din silicon atât timp cât este necesar. Pentru unele mame, asta va fi tot timpul în care alăptează.
- Încearcă să nu folosești protecția la fiecare alăptare.
- Dacă acest lucru nu funcționează, atunci încearcă la fiecare câteva zile. Încă nu reușești?
- Încearcă o dată pe săptămână. Mai ai nevoie de ea...?
- Încearcă după două săptămâni.