Atunci când sunteți tentate să renunțați la alăptarea copilului, recitiți această listă cu 14 beneficii ale alăptării: sunt atât pentru mamă și copil, cât și pentru familie, societate și mediul înconjurător.
Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și formator național în alăptare, le detaliază în cele ce urmează.
ALĂPTAREA ÎNTĂREȘTE LEGĂTURA AFECTIVĂ ÎNTRE MAMĂ ȘI PRUNC
Alăptarea imediat după naștere întărește legătura emoțională dintre mamă și copil, avantajele fiind de ambele părți, atât din punct de vedere psihologic, cât și fiziologic.
„Copiii alăptați au performanțe mult mai bune, datorită unei dezvoltări psihomotorii mult mai rapide. De abia la 14 ani îi prind din urmă copiii hrăniți artificial”, afirmă dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și formator național în alăptare.
CREȘTE IMUNITATEA COPILULUI
Laptele matern, în special cel de la începutul perioadei de alăptare (colostrul), dar nu numai, conține factori anti-bacterieni și anti-virali, care protejează copilul împotriva îmbolnăvirilor. Acești factori nu sunt prezenți în formulele de lapte praf. Laptele matern ajută, de asemenea, la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.
„Laptele de mamă este recunoscut în toată lumea ca cel mai bun aliment, ideal pentru copil, fiind „standardul de aur” pentru alimentația sugarului. Organizația Internațională pentru Alimentație consideră că laptele de mamă este imitabil dar inegalabil. Laptele mamei este modelul după care se încearcă pregătirea formulelor de lapte praf”, adăugă dr. Ana Culcer.
PREVINE DIAREEA LA SUGAR
Diareea infecțioasă este principala cauza de deces în rândul sugarilor din țările în curs de dezvoltare. Sugarii cu vârsta sub două luni care nu sunt hrăniți la sân au un risc mai ridicat de deces. Continuarea alăptării în timpul bolii reduce deshidratarea, severitatea bolii, durată și consecințele acesteia.
„Atenție, alimentația la sân nu este contraindicată în diareea infecțioasă. Din contră, ajută vindecarea prin anticorpii pe care îi conține. Orice lapte îl oprești în diaree, dar nu laptele de mamă”, avertizează medicul primar pediatru Ana Culcer.
ASIGURĂ NUTRIȚIA COMPLETĂ
Laptele matern este un aliment viu, ce nu poate fi imitat. Este mai ușor de digerat decât orice alt substitut de lapte matern și își modifică compoziția în timp, în funcție de etapele de creștere ale copilului. Asigură toate necesitățile copilului în primele 6 luni de viață.
„Fiecare specie are lapte pentru puiul ei, atât cantitativ, cât și calitativ”, afirmă medicul.
CREȘTE POTENȚIALUL FIZIC ȘI INTELECTUAL AL COPILULUI
Malnutriția în rândul copiilor de până în 6 luni poate fi realmente eradicată prin alimentarea exclusivă la sân. Pentru copilul mic cu vârsta peste 6 luni, alăptatul este baza unei creșteri sănătoase. Copiii alăptați la sân, chiar și cei născuți prematur, au avut scoruri de dezvoltare superioare și un coeficient de inteligență mai ridicat, decât al celorlalți copii, care nu au fost alăptați. Copiii alăptați se dezvoltă mult mai bine, decât cei hrăniți cu lapte praf.
AJUTĂ LA O RECUPERARE MAI RAPIDĂ ÎN CAZUL ÎMBOLNĂVIRII
Laptele de mamă este un aliment nutritiv și ușor de digerat, îmbunătățește resursele alimentare ale organismului, iar în cazul unui copil bolnav, fără poftă de mâncare, poate asigura necesarul zilnic chiar în cantități mai mici. Este o greșeală să se elimine suptul la sân atunci când copilul nu mănâncă mâncare.
„I se ia cea mai importantă sursă de nutrienți și anticorpi. Cel mai important lucru care i se poate întâmpla unui copil este să fie alimentat la sân. Este o investiție pe viață – în fiecare an se descoperă alte calități ale laptelui de mamă”, completează medicul.
NU EXISTĂ INTOLERANȚĂ
...la lapte în rândul copiilor care au fost hrăniți la sân.
„Pot avea intoleranță la proteina din lapte de vacă, dar nu dacă sunt alăptați la sân”, mai spune dr. Ana Culcer.
SALVEAZĂ VIEȚI
Anual, sunt estimate 9 milioane cazuri de decese în rândul copiilor sugari. Alăptatul ar salva aproximativ 6 milioane dintre aceștia, doar prin prevenția bolilor infecțioase.
„Dacă un copil suge, este protejat de toate bolile pe care le-a avut mama și pentru care are anticorpi în lapte, inclusiv rujeola, varicela, rubeola, oreion…”, exemplifică medicul primar pediatru Ana Culcer.
SCADE DEPRESIA POSTNATALĂ
Alăptatul pe lângă faptul că ajută mama să revină la greutatea de dinainte de naștere, îi îmbunătățește și starea psiho-afectivă.
„Acest beneficiu este întărit de susținerea familiei – soț, bunici, prieteni, toate acestea crescând încrederea mamei în forțele proprii. Toată lumea trebui să îi dea încredere în ea. Depresia este favorizată de căderea hormonală. Spre exemplu, în China placenta este luată acasă și mâncată, este plină de hormoni și reduce riscul de depresie”, adăugă medicul.
BENEFIC PENTRU SĂNĂTATEA MAMEI
Alte beneficii ale alăptării au legătură cu sănătatea mamei. Statisticile arată că în rândul femeilor care alăptează, incidența cancerului de sân și a cancerului ovarian este mult mai mică, față de femeile care nu alăptează după naștere. De asemenea, alăptarea scade riscul hemoragiilor postpartum și anemiilor în rândul mamelor.
„Suptul copilului duce la secreția de hormoni – ocitocina- care contractă uterul oprind hemoragia. Uterul involuează, hemoragia se oprește și mamele nu mai fac anemie prin pierdere de sânge”, explică dr. Ana Culcer.
MĂSURĂ DE CONTRACEPȚIE
Alăptarea exclusiv la sân a copilului reduce fertilitatea. Mamele care alăptează au de obicei o perioadă mai îndelungată de infertilitate după naștere.
„Atâta timp cât copilul suge exclusiv sân, zi și noapte, nu se produce ovulația, nu se reinstalează ciclul menstrual, și mama nu rămâne însărcinată. Când începe diversificarea alimentației sau suplimentarea pe timpul nopții cu lapte praf, riscul de apariție a sarcinii este foarte mare”, mai spune medicul.
FACIL DE UTILIZAT
Laptele matern este proaspăt, steril, întotdeauna la temperatura optimă și gata oricând pentru a fi utilizat.
„Un adevărat restaurant la purtător, cum îmi place mie să spun!”
ECONOMISEȘTE BANI
Mai concret, se economisesc bani prin reducerea materialelor necesare (biberoane, tetine, formule de lapte praf), prin reducerea zilelor de spitalizare, prin reducerea timpului necesar pregătirii laptelui.
„Am făcut chiar o socoteală, suma care se economisește este de 12.000 de lei într-un an, fără a contabiliza îmbolnăvirile copilului, suferința părinților, zilele de spitalizare…”, completează medicul.
PROTEJEAZĂ MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
Nu în ultimul rând, datorită alăptatului nu se produc deșeuri – suzete, pet-uri de la sticle.
„Nu există intermediar între sân și gura și nu poluez cu nimic mediul înconjurător”, mai spune dr. Ana Culcer.