mamaplus

Un pediatru explică ce înseamnă ”al patrulea trimestru de sarcină”

0
//
27.01.2021

Este adevărat că nu poți fi însărcinată în al patrulea trimestru, însă păstrează zen-ul! Autoarea bestsellerului ”Cel mai fericit bebeluș din lume”, medicul pediatru Dr. Harvey Karp, îi ajută pe cititori să înțeleagă situația din perspectiva copilul, deoarece cel mic a fost atât de fericit în burtica mamei pentru 9 luni.

Deși am fost obișnuiți să credem că sarcina poate avea doar trei trimestre de sarcină, află că în publicațiile pediatrice din Europa de Vest și SUA, se vorbește tot mai des despre al patrulea trimestru de sarcină. Deși sarcina are ca moment de apogeu nașterea bebelușului, mai are și o perioadă de restabilire ulterioară a echilibrului mamei și adaptare a bebelușului la viața extrauterină.

Teoria medicului pediatru despre trimestrul al patrulea explică de ce nou-născutul tânjește după confortul pântecelui și ce se poate face pentru a recrea mediul calmant asemănător uterului în condiții casnice.

Cele cinci tehnici liniștitoare sunt:

  • înfășatul
  • poziția lateral / stomac (poziția preferată a bebelușului pentru a-l calma)
  • zgomotele albe (pentru a recrea sunetul din pântec)
  • legănatul (ușor înapoi și înapoi)
  • suptul (scoate suzeta din sertar!)

Bebelușii au reflexe de siguranță, hrănire și fetale, dar știai că tot ei au și un reflex calmant, care este, în esență, un fel de semnal ”stop” pentru plâns? Potrivit Dr. Karp, reflexul care calmează efectiv plânsul este atunci când îi oferi bebelușului senzații care amintesc de viața din pântece.

Găsirea preferinței bebelușului tău poate juca un rol important în realizarea unui vis minunat: cel mai fericit bebeluș.