mamaplus

Un pediatru, către mămici: ”Nu disperați, dar nici nu zgâlțâiți copilul încercând să-l faceți să tacă”

-
//
17.11.2020

Chiar dacă este odihnit, a dormit bine, nu este ud și nici bolnav, te gândești de ce bebelușul nu se oprește totuși din plâns și încerci diverse metode ca să-l faci să se liniștească. Acest moment este destul de riscant, pentru că anumiți factori externi care pentru tine ar fi absolut normali: zgomotele produse de televizor, lumina prea puternică, persoanele care vă vizitează, pot fi destul de deranjanți pentru cel mic. De aceea, dragi mămici, nu disperați, dar nici nu zgâlțâiți copilașul din toate puterile încercând să îl faceți să tacă, pentru că dacă este cu adevărat suprastimulat nu o va face, ba dimpotrivă.

În asemenea cazuri bebelușul pare extrem de năzuros. Plânge repetat, aparent fără motiv, refuză contactul cu alte persoane decât mama, doarme mai mult decât de obicei, are corpul încordat și este foarte greu de potolit.

De aceea, o mămică nu trebuie să își expună bebelușul la prea mulți stimuli deodată sub pretextul că trebuie să se obișnuiască cu ei și să nu devină pretențios. Înainte de a-și culca bebelușul cu lumina aprinsă și televizorul deschis, în speranța că astfel se va adapta mai ușor, mămica ar trebui să se gândească dacă ea însăși ar putea să se odihnească și să se relaxeze în asemenea condiții.

Dimpotrivă, spun medicii pediatri, un nou-născut trebuie observat cu atenție și stimulat doar în măsură în care nu dă semne că acest lucru îl afectează negativ, pentru că altfel există riscul ca acesta să devină hipersensibil.

Astfel, în funcție de reacțiile celui mic, mama trebuie să fie capabilă să stabilească un program de somn, alimentație și mișcare, inclusiv masaj, care să nu îl streseze peste măsură, ci să îl ajute să se crească relaxat și viguros.

Când sunt musafirii prea mulți pentru un nou-născut?

Atunci când vin grămadă peste el, sunt zgomotoși și mult prea dornici să îl treacă din brațe în brațe. Și cum cel mai des astfel de momente apar în weekend, învățați, în calitate de părinți, să spuneți un ferm "NU!" tuturor celor atrași de noua "jucărie" care a apărut în familia dumneavoastră.

Mai precis, lașați-i pe bunici (părinți sau socri, indiferent!) să intre în cameră, să îl privească, să se bucure de cel mai tânăr membru al familiei lor, dar, în cazul în care copilașul are doar câteva săptămâni, atenționați-i că o pot face la fel de bine și din brațele dumneavoastră.

De asemenea, rugați-i pe prieteni, colegi sau vecini să își dea frâu liber sentimentele specifice unui asemenea moment fie mai tărziu, fie cu o intensitate mai mică. Chiar dacă este hrănit, uscat și odihnit, un nou-născut resimte puternic sunetele intense și ridicările de ton, de aceea rugați-i să se controleze. O duminică frumoasă, alături de familie și prieteni, poate fi aruncată în haos și făcută țăndări în cazul în care bebelușul, nu este tratat cu dragostea, înțelegerea și respectul cuvenit.