mamaplus

Un bebeluș a fost hrănit de mama sa vegană doar cu nuci și fructe și a avut nevoie de îngrijiri medicale

-
//
29.10.2020

O tânără de 33 de ani și-a hrănit copilul în vârstă de 11 luni doar cu nuci și fructe, dar această decizie aproape că a băgat-o la pușcărie.

Elizabeth Hawk din statul american Pennsylvania și-a pus în pericol copilul după ce micuțul a făcut o erupție cutanată și a slăbit extrem de mult. Un medic a declarat că lipsa de alimente nutritive a cauzat un „eșec de dezvoltare”, iar condiția sa ar fi putut duce și la un șoc septic.

Fostul soț al femeii a fost cel care a decis să ia copilul în custodie și să o dea pe mama acestuia pe mâna autorităților.

Nu este inevitabil ca un meniu complet vegan să condamne copiii mici la boală sau chiar la înfometare. Părinții trebuie să se asigure că un copil beneficiază de suficiente calorii și că există un echilibru de nutrienți. Potrivit dieticienilor, creşterea unui copil în stil vegan poate duce la deficienţe de nutrienţi, un aport energetic inadecvat şi creşterea deficitară.  

„Primul an de viaţă este una dintre cele mai importante perioade de dezvoltare pentru un copil. Deficienţele nutriţionale sunt comune pentru vegani, în special fierul, B12 şi iodul. Sugarii au foarte mare nevoie de o cantitate consistentă de nutrienţi şi energie, alternanţele vegane având adesea un nivel scăzut de energie, pentru că dieta nu oferă în mod optim grăsimi, proteine şi energie totală“, explică şi dieteticianul Ana Kristina Skrapac pentru The Independent.

Într-un studiu de specialitate se arată că pentru primele 4 până la 6 luni, laptele matern ar trebui să fie singurul alimentar primar, cu formula pe bază de soiă, ca o alternativă. Sugarii vegani ar putea avea nevoie de suplimente de vitamina B-12 în cazul în care dieta mamei este inadecvată.

Alți copii mici ar putea avea nevoie de suplimente de zinc și surse sigure de fier și vitaminele D și B-12. Momentul introducerii de alimente solide este similar cu cel recomandat pentru cei non-vegani. Tofu, fasole uscată și carnea sunt introduse ca surse de proteine în jurul vârstei de 7-8 luni. Dietele vegane pot fi planificate pentru a fi nutrițional adecvate și să sprijine creșterea copiilor.