Potrivit anchetatorilor, principalii suspecți în cazul decesului fetiţei de numai șase luni sunt mama, o tânără de 24 de ani, şi concubinul acesteia, care locuiesc într-o localitate din județul Dorohoi din România. Procurorii au deschis, vineri, un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Oamenii legii spun că decesul fetiței a fost constatat în dimineața zilei de 16 februarie. Inițial s-a suspectat o infracțiune de loviri cauzatoare de moarte, însă la necropsie nu au fost puse în evidență leziuni externe. Medicul legist a precizat că moartea a fost violentă şi că s-a datorat unei hemoragii subdurale bilaterale cauzată cel mai probabil de zgâlțâirea copilului. Este vorba de aşa-zisul sindrom al copilului zgâlțâit, care poate să ducă deces.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi a precizat că rezultatul final al necropsiei va stabili cu exactitate cauza decesului. Ea nu exclude nici varianta ca fetița să fi avut o altă patologie care să îi fi provocat moartea.

Ce este sindromul copilului zgâlțâit?

Potrivit specialiştilor, sindromul copilului zgâlțâit reprezintă o alterare gravă a creierului, retinei, membrelor şi coastelor, din cauza mişcării bruşte ori a zguduirii sugarului sau copilului mic.

Conform site-ului medlife.ro, incidența acestui sindrom este de 1.400 cazuri anual în lume până la 10.000 cazuri anual, iar mortalitatea este de 25-30%. Vârsta la care apare acest sindrom este cuprinsă între 6 şi 12 luni, dar uneori poate să apară şi la vârsta de 5-6 ani.