Bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului la fel ca adulții, așa că este important pentru părinți să recunoască și să răspundă la aceste semne. Reține că, atunci când bebelușului îi este prea cald, este mai probabil să devină neliniștit, ceea ce-i afectează somnul.

Pentru a verifica dacă copilului îi este prea cald sau prea rece, pune două degete în jurul gâtului și urechilor. Dacă urechile copilului tău sunt roșii sau fierbinți sau dacă gâtul este cald și transpirat, copilului tău îi este prea cald.

Schimbă bebelușul în haine mai ușoare, aerisește camera, sau ambele. Dacă te preocupă în mod deosebit că bebelușului îi este prea cald, oferă-i lapte formulă sau lapte matern pentru hidratare, pe lângă mutarea sa într-o cameră mai răcoroasă. Poți chiar să-i faci o baie cu buretele, în apă călduță.

Contactează medicul dacă copilul vomită, are febră sau prezintă o schimbare a stării de spirit, cum ar fi iritabilitate, sau dacă este letargic. Și, sună imediat la 112 dacă copilul tău pare amețit sau nu răspunde la stimuli.

În ceea ce privește un bebeluș cărui îi este prea rece, poți verifica în același mod. Atinge gâtul, urechile și chiar mâinile / picioarele bebelușului. Deși mâinile și picioarele sale sunt de obicei mai reci decât restul corpului, în special în stadiul nou-născutului, mâinile și picioarele extrem de reci ar putea fi un indicator că bebelușului îi este prea rece.

De asemenea, un copil rece va avea pielea mai palidă decât în ​​mod normal, poate deveni agitat sau din contră, prea liniștit, tăcut. Fii atent la acțiunile bebelușului tău și, dacă ceva pare ieșit din comun, nu ezita să contactezi medicul pediatru.

Dacă ești ca majoritatea părinților, probabil îți faceți griji că bebelușului îi este frig fără pătură, mai ales în lunile de iarnă. Cercetările au arătat însă, că bebelușii dorm mai bine atunci când nu sunt acoperiți și nu le este prea cald. În plus, asta reduce riscul de moarte subita a sugarului.