mamaplus

Șase lucruri importante despre respirația nou-născutului pe care trebuie să le știe fiecare mămică

-
//
07.06.2022

Încă din primele clipe de viață ale bebelușului, părinții încep să-și facă griji în privința multor aspecte. Cel mai frecvent motiv de neliniște este respirația nou-născutului. Să recunoaștem, chiar și părinții experimentați pot avea palpitații din cauza faptului că cel mic are respirația îngreunată sau se mișcă în mod ciudat. Există șase aspecte primordiale pe care ar trebui să le cunoști pentru a scăpa de unele frici.

 1. Viteza normală a respirației unui bebeluș nou-născut este de 40 de respirații pe minut când este treaz, dar poate scădea la 20 de respirații pe minut atunci când doarme. 
   
 2. Tiparul respirației în somn poate fi și el neregulat, însă acest lucru este perfect normal, deși le poate provoca părinților momente de panică.
   
 3. Bebelușul respiră rapid, cu mișcări dese și scurte care durează 15-20 de secunde și apoi face o pauză (pare o veșnicie, într-adevăr!) și apoi reîncepe să respire. Acest gen de respirație, numit și respirație periodică, este standard în timpul somnului bebelușului și se datorează centrului de control al respirației care este încă imatur și care este localizat în creier.
   
 4. S-ar putea să mai observi că sternul bebelușului se mișcă în sus și în jos atunci când doarme. De obicei, bebelușii își folosesc diafragma (mușchiul mare de sub plămâni) pentru a respira. Atâta vreme cât nu pare să facă eforuri pentru a respire, nu indică urme cianotice în jurul buzelor și își reia respirația fără vreo intervenție, nu trebuie să te îngrijorezi.
   
 5. Jumătate din somnul unui bebeluș nou-născut se petrece în REM (mișcare rapidă a ochilor), perioadă în care respiră neregulat, geme și se agită. Poți chiar observa cum i se mișcă ochii sub pleoape. Restul somnului este perioada de somn liniștit, când respiră foarte adânc și pare nemișcat, cu excepția mișcărilor ocazionale de supt și a tresăririi. Pe măsură ce bebelușul va creste, faza de somn REM se va reduce iar somnul liniștit va semăna tot mai mult cu somnul non-REM al adulților. Cu alte cuvinte, ceea ce te neliniștește, dragă mami sau tati, nu este decât respirația normală a bebelușilor.
   
 6. Fiți atenți: Dacă bebelușul are peste 60 respirații peste minut, i se dilată nările, geme, are o paloare albăstruie sau își suge mușchii intercostali la fiecare respirație, astfel încât să i se vadă coastele, sună imediat medicul.