mamaplus

Sânge în scaunul bebelușului. Un pediatru explică de ce poate apărea și cum se acționează

-
//
20.08.2021

Orice părinte ar deveni neliniștit în momentul în care ar vedea acele striuri de sânge în scutecul bebelușului. Medicii pediatri ne asigură însă că în cele mai multe cazuri nu este vorba despre o problemă gravă, ci despre niște simptome sau indicii la care ar trebui să fim atenți. Dacă bebelușul este bine și crește corespunzător, problema se rezolvă adesea de la sine, dar acest lucru trebuie verificat întotdeauna de medicul bebelușului, spune medicul pediatru Ștefana Zamfir.

Culoarea sângelui din scaun ne oferă un indiciu despre originea acestuia. Sângele originar din colon sau rect are tendința de a fi roșu și poate avea doar firicele în exteriorul scaunului. Dacă sângele provine de mai sus, din tractul gastro-intestinal, atunci are, în general, o culoare mai închisă (maro închis / maroniu, negru) și este amestecat în tot scaunul, nu doar pe exterior.

Cauze posibile ale sângelui din scaunele bebelușului:

 • O cauză obișnuită a sângelui din scaunul sugarului este o ușoară ruptură anală (fisură) cauzată de trecerea scaunului. Cantitatea mică de sânge dintr-o fisură anală tinde să arate ca o dungă roșie pe exteriorul scaunului.
   
 • O altă cauză frecventă a sângelui din scaunele sugarilor sunt alergiile alimentare. Alergenii de top sunt produsele din lapte de vacă și soia.
   
 • O a treia cauză frecventă: dacă mama are un mamelon crăpat sau alte sângerări, atunci bebelușul poate ingera sânge de la mamă (acest lucru nu este dăunător pentru bebeluș), care poate apărea în scaunul bebelușului.
   
 • Ocazional, sângele din scaun se poate datora surplusului de lapte matern. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, in multe situatii - cantitati mici de sange in scaun la unii bebelusi dispar complet prin rezolvarea excesului de lapte matern.
   
 • Sângele din scaun poate fi, de asemenea, cauzat de un caz temporar de intoleranță la lactoză, din cauza unei infecții intestinale.
   
 • Anumite tipuri de diaree infecțioasă pot provoca scaune sângeroase la copii, inclusiv Salmonella și C.
   
 • Difficile - o bacterie care crește în intestin dacă echilibrul bacterian a fost deranjat. Toxina poate provoca leziuni ale mucoasei și scaune cu sânge. Bebelusii alăptați tind să aibă simptome mai puțin severe decât copiii care nu sunt alăptați, deoarece laptele matern inhibă dezvoltarea bacteriilor.
   
 • Diferite forme de colită sau alte tulburări intestinale sunt alte cauze posibile

Sângele din scaun necesită o vizită la urgențe?

 • Dacă observi sânge în scaunul bebelusului, trebuie discutat întotdeauna cu medicul pediatru, dar dacă acest lucru necesită sau nu o vizită de urgență, va depinde de comportamentul copilului.
   
 • Dacă bebelușul este fericit si mănâncă bine, atunci sună medicul pentru a face o programare.
 •  
 • Dacă bebelușul pare sa aibă dureri abdominale, sângerări semnificative în scaun, diaree, vărsături și / sau febră, sunt indicate îngrijiri medicale urgente.

Sângele persistent sau în creștere în scaun sau sângele amestecat cu mucus necesită un apel imediat la medicul dumneavoastră.