mamaplus

Riscurile la care îți supui bebelușul dacă îi dai apă până la vârsta de 6 luni

0
//
08.07.2020

În primii de ani de viață ai copilului, o alimentație sănătoasă și echilibrată este un element esențial și primordial pentru dezvoltarea sa. Pe lângă un meniu variat, hidratarea este și ea importantă. Află în continuare părerea specialiștilor și eventualele riscuri la care îți supui bebelușul în cazul în care îi dai apă înainte de termenul recomandat.

În general, cel mic nu ar trebui să bea apă până la vârsta de 6 luni. Până atunci, el se va hidrata cu laptele tău sau cu laptele praf, ori cu apă caldă. Odată ce copilul tău va împlini vârsta de 6 luni, este în regulă să îi dai câte puțină apă atunci când este însetat. Totuși, trebuie să fii foarte atentă, pentru că nu e bine să îi umpli stomacul cu apă. Astfel el își poate pierde pofta de mâncare!

După un an, când deja mănâncă alimente solide și poate bea un biberon întreg de lapte, îi poți da oricâtă apă își dorește.

De ce nu este bine să îi dai celui mic apă, până la vârsta de 6 luni?

Dacă îi dai unui copil mai mic de 6 luni apă, riști ca organismul lui să nu își mai ia cantitatea necesară de nutrienți din laptele de la sân sau laptele praf. Mai mult decât atât, prea multă apă îi poate cauza bebelușului o senzație de sațietate.

În cazuri rare, potrivit Babycenter.com, copilul se poate intoxica dacă bea prea multă apă până la vârsta de 6 luni. Intoxicația cu apă se produce atunci când prea multă apă dluează concentrația de sodiu din organism, supără echilibrul electrolitic și provoacă umflarea țesuturilor.

Când începi să îi dai apă bebelușului? Este bine să diluezi formula laptelui praf cu apă?

Nu este indicat să diluezi formula laptelui praf cu apă. Cel mai bine urmărești cu atenție indicațiile de pe cutie sau pachet și procedezi întocmai cum îți recomandă producătorul.

Dacă diluezi formula latelui praf cu prea multă apă, pe lângă intoxicații, cel mic riscă să nu își mai ia cantitatea necesară de nutrienți de care organismul său are nevoie!

Când începi să îi dai apă bebelușului, dacă se deshidratează?

În unele cazuri, dacă bebelușul are gastroenterocolită spre exemplu, medicii recomandă să îi dai copilului o băutură bazată pe minerale, bogată în electroliți, care să reechilibreze nivelul de minerale din organism.