Pro sau contra înfășat?

Din cele mai vechi timpuri, fașa pentru  nou-născuți este cea mai confortabilă îmbrăcăminte.  Dar de ce s-a întâmplat așa?  Evident, din motive economice. Copilul în  primele luni de viață este în creștere și se schimbă rapid, iar hăinuțele nu sunt suficiente.

În prezent există adepți ai acestei metode, dar bineînțeles că tehnica înfășatului este  și contestată de mulți. Unii susțin că restrîng dezvoltarea  fizică a copilului,  inhibă dezvoltarea psihică și cea a personalității.

Părerea experților

Potrivit experților, dezvoltarea deplină a copilului, mai degraba depinde de particularitățile  individuale, genetică, starea de sănătate și tratamentul anumitor boli, educație și  țara de reședință. Un rol important în mediul de familie îl joacă valorile părinților și relația lor unul față de altul, prezența altor copii în familie și interacțiunile lor. Pînă în acest moment nimeni nu a dovedit dacă există vreo legătură între înfășat și dezvoltarea armonioasă a copilului.

Înfășarea liberă

 Opiniile  medicilor din  ultimul deceniu practic au rămas neschimbate. Ei recomandă înfășarea copilului. Doar că acum în locul înfășării strînse, care a fost acceptată mai devreme, a venit cea liberă. În acest mod copilul poate să miște brațele și picioarele, să ia o varietate de poziții ale corpului. Compromisul  este găsit.

Beneficiile refuzului

Dacă vă decideți să renunțați la fașă, aveți mai multe avantaje:

• în sezonul cald scutecele-fașă sunt neconfortabile, puteți supraîncălzi copilul;

• pentru a îmbraca copilul putem apela  la ajutorul tatălui, ca persoană care a însușit arta înfășării cu  scutece - un fenomen rar;

• copilul activ tinde să scape de scutece, dar să scoată pantalonașii și cămășuțele e  mult mai dificil;

• îmbrăcămintea nu deranjează libera mișcare a copilului.

Oricum, decizia vă aparține. Urmăriți comportamentul copilului, pentru că copiii sunt diferiți: ce este bun pentru unul, pentru altul  nu se potrivește.