mamaplus

Prima încălțăminte a bebelușului: cum alegi primii pantofiori pentru micuțul tău?

-
//
09.09.2022

Copilașul tău merge! Acum este momentul să colinzi magazinele pentru primele incalțări ale bebelușului tău. Înainte să cumperi, totuși, citește câteva generalități și sfaturi despre primii pantofiori din viața micuțului, lucruri care te vor ajuta să treci cu bine de aceasta experiența.

De ce trebuie să-i cumpăr incălțăminte?

Picioarele copilului tău sunt foarte importante și trebuie menținute intr-o stare perfectă – va merge mai bine de 100.000 km în timpul vieții, deci e foarte important să avem grija cum se cuvine de ele înca de la primele luni de viața. După nastere, piciorul bebelușului va avea doar câteva oase în comparație cu piciorul unui adult, și va fi nevoie de 18 ani pentru cartilagiile din interiorul piciorușului pentru a se suda, calcifia si deveni 26 de oase ale unui adult. Adulții acuza la maturitate multe probleme care iși au rădăcina în purtarea unor perechi de incalțări nepotrivite de-a lungul copilăriei.

Cand ar trebui să-i cumperi de incalțat copilului?

Bebelușul va fi capabil să stea in picioare de unul singur in jurul vârstei de 10-11 luni, insă se va uita in jur pentru sprijin și iși va răsfira degetele de la picioare pentru a-și menține echilibrul.

Dacă micuțul începe să facă câțiva pași, nesusținut, atunci înseamna că momentul a sosit. Mulți pîrinți preferă să-și lase copiii să meargă fără pantofi, ceea ce este bine. A merge descult o perioada rezonabila poate fi de ajutor pentru noii plimbăreți, care simt nevoia să-și dea seamă cum le functionează picioarele înainte că ele să fie captivele pantofiorilor cât e ziua de lunga. Dar exista momente, totuși, când este periculos sau de-a dreptul grosolan să meargă desculți, așa că toți copilașii au nevoie de o pereche de pantofi care sa le protejeze de rani piciorusele cele scumpe.

Ce fel de încalțări ar trebui să cumpăr?

Pantofii de copii trebuie sa fie flexibili și moi, așa încat copilașul să-și folosească corect piciorușele pentru menținerea echilibrului. Talpa pantofului trebuie să fie nealunecoasă și să aibe tracțiune. Pantofiorii cu glezna înalta nu sunt neaparat necesari pentru suportul gleznei, insă daca alegeți un asemenea pantof, asigurați-vă că micuțul iși mai poate mișca glezna, altfel va avea dificulțăți la mers. Cautați pantofi dintr-un material care să “respire”, astfel încât picioarele copilului să stea confortabil și să nu transpire.

Care este mărimea potrivită?

mamaplus

Copiii n-ar trebui să rupă pantofii. După ce micuțul tau a făcut inconjurul magazinului de câteva ori incalțat cu noii lui pantofiori, scoateți-i încalțările și verificați dacă există semne de frecare său piscături. Dacă pantofii îi freacă piciorușul sau vi se pare că îi ingreunează mersul, găsiți altă pereche. Ar trebui să reușiți să va strecurați degetul mic între călcâiul pantofului și piciorușul copilului, iar între degetele și vârful incalțării trebuie să fie spațiu cât lațimea degetului mare.

Sireturi sau scai?

Sireturile trebuie legate de mai multe ori pe durata unei purtări zilnice, ceea ce ar putea pune parinții să caute încălțăminte cu scai mai degrabă. Este alegerea dvs. personală. Încălțămintea cu sireturi e mai greu de descalțat pentru copii. Cu scaiul nu le este greu să-și dea seamă cum să scape de pantofiorii cei noi, așa că așteptați-vă că noua “joaca” de a desprinde scaiul pantofiorilor și a-și arunca încalțările cât colo să-l fascineze repede și să se simtă atras de noua lui descoperire.

Încercați să-i legați sireturile de câteva ori in magazin. Veți lega și dezlega sireturile aceștea de multe ori, așa că asigurați-vă că sunt destul de lungi și ușor de manevrat. Dacă alegeți pantofiori fără sireturi sau scai, de tipul celor in care se introduce piciorușul, cu puțin elastic pe laterale, încalțați-i și descalțați-i de mai multe ori in momentul cumpărării pentru a fi siguri ca se introduc ușor si că rămân în picioare, nu cad atunci când copilul merge.

Când ar trebui să cumpăr?

La fel ca și noi, adulții, piciorușele copiior se pot umfla uneori spre sfârșitul zilei. Dacă mergeți la cumpărături de pantofiori în a doua parte a zilei, veți evita că incalțările să devina prea strâmte atunci când piciorușele obosite de atata alergat prin parc se umfle.

Planificați ieșirea prin magazine după somnul de după-amiaza sau alegeli un moment al zilei când copilul este intr-o dispoziție bună. Mersul la cumpărături de pantofiori cu un copilaș obosit și mârâit, care să alerge de colo-colo fără astâmpăr, va fi o experiența tare neplacută.

Cât de des trebuie să-i cumpăr de încălțat?

Incercați pantofiorii (dacă aveți mai multe perechi) măcar o dată pe luna. Copiii cresc diferit, dar, de regula, așteptați-vă să cumpărați masuri mai mari o data la fiecare 3-6 luni. Unii copiii e posibil să aibă nevoie de pantofi mai mari chiar lunar. Verificați pantofii de orice semn de uzură și fiți gată să-i schimbați imediat dacă talpa crapă sau dacă apar gauri pe undeva.