mamaplus

Praful din casă este dăunător pentru bebeluși. Cum să menții aerul din locuință curat

-
//
16.06.2021

Dacă vrei mai multe motive pentru a face o curățenie generală, nu mai căuta. Praful poate fi destul de periculos pentru sănătatea familiei, în special pentru nou-născut, deoarece poate atrage bacterii și virusuri - pe care bebelușul îl poate inhala. Potrivit unei cercetări științifice publicate pe PubMed, riscurile pentru sănătate cu care se confruntă bebelușii cauzate de praful casnic sunt de 100 de ori mai grave decât la adulți. Copiii mici pot inhala mai mult praf și sunt mai susceptibili la diferite boli.

Alergiile la sugari

Particulele minuscule care plutesc în aer sunt suficient de mici pentru a fi alergene pentru bebeluș. Nou-născutul tău tușește și strănută brusc? Ochii lui se înroșesc brusc și îi freacă des? Acestea pot fi semne că ceva din casă îi declanșează alergiile. S-ar putea să observi, de asemenea, unele erupții sau mâncărimi la nivelul pielii.

Nu uita: este dificil de făcut diferența între o alergie și o răceală, deoarece au aceleași simptome. Cel mai bine este să consulți medicul pediatru pentru a determina posibilii declanșatori și pentru a face teste de alergie copilului.

Atacuri de astm

Așa cum este definit de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), astmul este o boală care afectează căile respiratorii mici din plămâni. Poate fi ușor și controlabil pentru unii. Dar, în unele cazuri, poate pune viața în pericol.


Particulele de praf din aer sunt, de asemenea, periculoase, în special pentru copiii diagnosticați cu astm. Când sunt inhalați, astfel de alergeni pot declanșa crize severe de astm. Dacă copilul tău este încă bebeluș, s-ar putea să-i fie greu să exprime că ceva nu este în regulă, deci este important să observi întotdeauna orice schimbări în starea de spirit și comportamentul său.

Unele simptome ale astmului includ:

  • Respirație grea
  • Gâfâire
  • Tuse și respirație șuierătoare
  • Respirație scurtă

Diagnosticarea unui bebeluș pentru astm poate fi o provocare, deoarece nu știe să se exprime. Prin urmare, este important să consulți medicul pediatru cu privire la eventualele alergii și afecțiuni medicale pe care bebelușul le-ar putea avea.

Riscuri mai mari ale bolilor cronice

Cercetătorii de la PubMed au descoperit, de asemenea, că o expunere prea mare la praf în timpul critic de dezvoltarea al bebelușului poate duce la costuri pe tot parcursul vieții. Contactul timpuriu cu alergeni și poluanți poate crește riscul copilului de a dezvolta boli cronice, cum ar fi astm, ADHD, pierderea inteligenței și chiar cancerul. Sugarii sunt expuși unui risc ridicat de a fi expuși la praf acasă, unde își petrec cea mai mare parte a timpului înainte să învețe cum să fie mobili.

Deci, este foarte important să controlezi expunerea nou-născutului la praf în orice mod posibil. Iată câteva sugestii:

  • Alege aspiratoare de înaltă calitate cu filtrare HEPA;
  • Instalează purificatoare de aer și filtre de aer HEPA în diferite părți ale casei;
  • Folosește așternuturi și huse de pat antialergice și antiacarien pentru saltele;
  • Curăță constant casa de praf.