Alăptarea la sîn – înseamă alimentația bebelușui, sănătatea lui și o legătură strînsă dintre mamă și micuțul mult așteptat. Pentru ca alăptarea să provoace doar sentimente pozitive, procesul trebuie să fie maximal confortabil. Cum – vă spunem imediat.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

În maternitate, unei proaspete mămici cu siguranță i se va arăta poziția corectă de alăptare a bebelușului, pentru ca procesul să nu provoace durere mamei și disconfort micuțului. Este un moment foarte important, de care deseori depinde succesul alăptării la sân. Ulterior, femeia trebuie să aleagă cea mai confortabilă poziție pentru sine, din moment ce aceasta reprezintă o doua parte a succesului în vederea alăptării. Desigur, că poziția trebuie să fie confortabilă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, deoarece micuțul trebuie hrănit mult și deseori, adică - la prima cerință a bebelușului.

În ajutor vin diverse obiecte, care fac alăptarea mult mai confortabilă. Este vorba de pernuțe, inclusiv perna specială pentru alăptare, un taburet mic pus sub picioare, un balansoar sau slingul. Și desigur o carte interesantă, deoarece alăptarea poate dura mult timp. Aceasta însă nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, ci dimpotrivă – este o normă și un indice al sănătății copilului.

Poziția ”Leagănul”

Este practic cea mai populară poziție pentru alăptare a bebelușului din toate timpurile – chiar și pe icoanele vechi putem vedea cum Maria își hrănește astfel pruncul. Momentele importante, care trebuie să fie luate în calcul:

- gurița copilului trebuie să fie exact la nivelul sfârcului, pentru a nu-l trage nici în sus și nici în jos (acest lucru poate provoca apariția vergeturilor pe sâni);

- copilul trebuie întors cu burtica spre abdomenul mamei.

Chiar dacă poziția este confortabilă, mâinile mamei pot obosi, de aceea este necesară o pernă. Nu este neapărat să ședeți așa cum este indicat în poză – vă puteți așeza în fotoliu (iar pentru un confort mai mare să puneți un taburet sub picioare) sau să vă rezemați de canapea.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Culcat pe mîina mamei”

Este cea mai confortabilă poziție pentru alăptarea nocturnă. Avantajul constă în faptul, că mama poate ține copilașul, pentru ca acesta să nu se dea pe spate.

Chiar dacă mama doarme fără pernă, pentru această poziție ea este necesară. Nu va fi în plus și un suport pentru spate.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Culcat pe pernă”

De asemenea, este o poziție recomandă pentru alăptările nocturne, însă poate fi folosită și ziua. Poziția este indispensabilă, în cazul în care bebelușul va prefera să se alăpteze numai dintr-un mamelon (se mai întâmplă și astfel de situații), de aceea alăptarea din al doilea mamelon fără a schimba poziția va fi o salvare.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Leagăn intersectat”

Această poziție este perfectă pentru prima perioadă, dacă femeia alăptează bebelușul prima oară și doar învață să o facă corect. Într-o astfel de poziție este confortabil de ținut sub control captarea corectă a sfârcului. Femeia cu mîină ține corpul bebelușului, cu a doua – căpușorul. Pentru ca mîina să nu amorțească în timpul alăptării îndelungate, puteți folosi perna.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”legănat din picioare”

Cu regret, dar anume legănatul – este cea mai rapidă metodă, prin care copilul poate fi adormit, și este folosită de mulți părinți. Dacă mama în acest timp va hrăni copilul, succesul este garantat.

Trebuie doar să luați corect bebelușul – cu o mîină să țineți capul la nivelul sânului, iar a doua mîină să fie poziționată între piciorușele bebelușului.

Desigur,nu trebuie să exagerați în privința legănatului, deoarece copilul se va obișnui și va refuza să doarmă în altă poziție, iar puterile părinților, în special noaptea se vor epuiza foarte repede.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”De sub mîină”

Această poziție pentru alăptare se potrivește la etapa normalizării lactației, adică în perioada postnatală. În primul rând, în poziția respectivă este comod de a ține sub control apucarea corectă a sfârcului. În al doilea rând, în această poziție copilul suge laptele mamei din partea de jos și laterală a mamelonului.

Apropo, anume în această poziție este comodă alăptarea gemenilor, chiar dacă fără ajutorul unei altei persoane și experiență acest lucru nu este chiar atât de simplu.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Bebelușul deasupra”

Este o poziție potrivită pentru alăptarea de durată, dar și în perioada, când mama are prea mult lapte și micuțul se îneacă. Este important să puneți o pernă nu doar sub spatele mamei, dar și sub cap.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Planare”

Această poziție pare neconfortabilă, însă este indispensabilă atunci, când bebelușilor dintr-un motiv sau altul le este dificil să sugă laptele. De exemplu, după reanimarea nou-născuților, după alăptarea din biberon sau dacă mama are insuficiență de lapte. În poziția de planare, laptele vine mai ușor, iar bebelușul nu trebuie să depună efort pentru a se alimenta.

Desigur, că mama nu va putea sta mult timp într-o poziție similară. Ea este binevenită doar pentru a regla alăptarea. Important, bebelușul nu trebuie să stea culcat pe spate – el trebuie să fie culcat un pic pe o parte.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Valet”

Poziția respectivă se potrivește pentru alăptarea în cazuri extreme, când are loc blocarea fluxului laptelui în lobul superior al sânului. În această poziție, copilul cu ajutorul bărbiei masează zona problematică și totodată suge laptele blocat acolo. Este mult mai eficient decât masarea mamelonului cu mâinile. De menționat, că această metodă este binevenită și în cazul lactostasis. Important – să învățați să culcați copilul cu bărbia pe locul împietrit al sânului. Spinarea bebelușului trebuie fixată cu ajutorul unei plapume împăturite sau a unei perne, pentru ca el să stea culcat pe o parte.

Pentru ca mama să poată alăpta în această poziție mai mult timp, mîina poate fi poziționată între piciorușele micuțului, îmbrățișându-l de funduleț, iar sub capul mamei poate fi pusă o pernă.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Copilul șede”

Atunci, când copilul va crește, el ar putea să prefere anume această poziție, care se potrivește pentru alăptatul în afara locuinței, de exemplu afară, la plimbare.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Pe șold”

Această poziție – este pentru o mamă cu experiență și copilașul ei care a crescut un pic. În poziția respectivă este important să urmăriți, cum copilul apucă sfârcul și atenția lui – dacă el bate cu mîinuța liberă peste al doilea mamelon (se întâmplă deseori), trebuie neapărat să interziceți acest lucru. Cu timpul, obișnuința respectivă va afecta bucuria alăptării.

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO

Poziția ”Pe așezate din sling”

În cazul în care mama și copilul au reușit deja să se obișnuiască cu slingul, poate fi folosită și poziția respectivă. De ce nu în poziția culcat? În principiu, nou-născutul , care este culcat în sling poate fi alăptat, doar dacă mama va fi sigură de corectitudinea procesului . Pentru aceasta puteți apela la specialiști în domeniu.

Cel mai confortabil va fi alăptatul în poziție pe șezute, dacă copilul nu este legat în față, ci într-o parte, pe șold. Pentru alăptare este suficient să lăsați în jos slingul, pentru ca gurița bebelușului să fie la nivelul sfârcului. Mama trebuie să poarte o haină specială pentru alăptare. 

Poziții pentru alăptarea bebelușului - FOTO