mamaplus

O boală care afectează anual sute de bebeluși, poate fi depistată acum încă din primele ore de viață

-
//
09.08.2022

O boală nemiloasă care afectează sute de bebeluși în fiecare an, poate fi depistată acum încă din primele ore de viață ale nou născutului. Vorbim despre atrofia muscalară spinală. Diagnosticați din timp, copiii pot începe mai devreme tratamentul și au șansa recuperării complete.

Un băieței de aproape cinci ani părea perfect sănătos la naștere, dar după câteva luni, părinții au observat că și-a pierdut energia. A fost diagnosticat cu atrofie musculară spinală, iar familia s-a mutat în Italia, ca să-i ofere cel mai bun tratament.

 „E foarte important pentru părinți să vadă semnele de la bun început. Deși noi am văzut că au început unele regrese, să nu-și mai ridice piciorușele, să nu se mai rostogolească, ni s-a spus de către specialiști că ar fi leneș”, povestește Adela Mohanu, mama lui Mihai.

Atrofia musculară spinală este o boală genetică degenerativă gravă, care îi poate ucide pe copii înainte de a împlini doi ani. Dacă tratamentul este admistrat în primele zile de la naștere, bebelușul are șansa unei vieți fără dizabilități.

Medicii recomandă efectuarea screeningului neonatal. Acest test permite diagnosticarea încă din primele zile de viață cu acestă boală, iar asta înseamnă că nou-născutul ar avea o șansă la un tratament administrat asimptomatic.