mamaplus

Neurolog-pediatru: ”Masajul NU este obligatoriu pentru copii în primul an de viață!”

0
//
21.07.2020

Masajul este un subiect actual de discuție printre mamele cu copii de până la un an: când e momentul oportun pentru începerea masajului? Fiecare copil are nevoie de masaj pediatric? La aceste întrebări răspunde în continuare medicul neurolog-pediatru Andrei Bunduchi.

”De ce pentru Republica Moldova, pentru că la noi el este o modă, iar experiența mea și toate studiile medicale moderne se rezumă la cuvintele vestitului doctor Kamarovski: – ”Din masajul care se efectuează în primul an de viața, de obicei au de caștigat bani are doar cel care face masajul”!

Am să încerc să vă răspund pe rând :

 • Masajul NU este obligatoriu de a fi efectuat la copii în primul an de viață! și niciodată nu a fost în nici o țară civilizată/europeană/SUA/etc. Oare noi, generația de părinți tineri sau părinții noștri au beneficiat de acest minune-masaj? NU!
   
 • Hipertonusul (mușchi încordați) – este o stare fiziologică/normală pentru toți copii născuți sănătoși din momentul nașterii pînă la 2-3 luni, chiar pot să afirm din propria experiență, în unele cazuri aceasta hipertonie se menține și până la 4 luni și NU reprezintă un motiv pentru a iniția masajul! Mit spulberat: Dacă nu faci masaj unui copil în primele luni de viața s-ar putea ca el să aibă probleme cu auzul/vederea/dantura datorită nealimentării cu sânge și oxigen a creierului și a zonei cervicale.
   
 • Masajul la un copil sănătos nu are efecte profilactice! Cu alte cuvinte prin masajul care este efectuat la un copil sănătos – nu previi apariția sau dezvoltarea unor patologii/boli care ar putea afecta dezvoltarea motorie a acestui copil.
   
 • Masajul profilactic la copii sănătoși NU contribuie la accelerarea dezvoltării lor! Copilul nu va merge mai repede decât cum este genetic determinat să o facă. Chiar dacă să presupunem că masajul contribuie la accelerarea dezvoltării acestui proces la un copil sănătos (să văd un articol științific de valoare?), de ce să o faci? Ce câștigați? Va merge cu 1-2 săptămâni mai repede?
   
 • Masajul are efecte benefice, doar în cazurile în care el este absolut NECESAR, iar asta o reprezintă cazurile de boală/patologie a sistemului nervos sau ortopedic, fie congenitale (de la sau legate de naștere) sau dobândite pe parcursul vieții, iar asta o stabilește exclusiv medicul Neurolog sau Ortoped.
   
 • Problema cea mai mare este MODA de face copilului masaj, pentru că ”vecinul, cumătrul au făcut acest lucru, iar copilul meu nu este mai prejos decât al lor!” Este o dorință de a fi împăcat cu propria conștiință, precum și de a oferi copiilor noștri tot ce este mai bun, iar banii nu contează! Eu, ca părinte, sunt total de acord cu ideea/această tendință sănătoasă, dar ea este absolut total greșită din punct de vedere medical.”, susține medicul neurolog-pediatru Andrei Bunduchi.