Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să inventeze ceva care să le vină în ajutor atunci când bebelușul are nevoie de alinare.

Primele suzete erau, de fapt, niște bucăți de stofă înmuiată în apă și miere. În 1901, Christian Meinecke a patentat o invenție care arăta ca un mamelon din cauciuc atașat de un disc, pentru a preveni înghițirea. Ulterior, invenția a fost îmbunătățită, iar astăzi de bucurăm de o gamă largă de suzete de toate formele și culorile.

Într-adevăr, aceste obiecte pot fi extrem de utile în alinarea copilului, dar oare cât de sigure sunt ele. Din cauza dezinformării, suzetele sunt deseori învăluite în mister: există multe mituri despre utilizarea lor corectă și despre posibilele daune pe care le pot provoca. 
Iată câteva mituri spulberate:

Suzetele trebuie spălate frecvent
 ADEVĂRAT: După multiple utilizări, suzeta ajunge să fie plină de bacterii și chiar mucegai, pentru că este aproape mereu umedă. Pentru a scăpa de această problemă, suzeta trebuie spălată cu apă caldă și săpun zilnic sau de fiecare dată când este scăpată pe jos. Din motive de igienă, suzeta ar trebui înlocuită cel puțin o dată la două luni.

Suzetele cauzează mereu probleme cu dinții
FALS: De fapt, această afirmație este adevărată doar pe jumătate. Dacă suzeta este folosită doar din când în cînd, la cererea copilului și numai până la vârsta de 1 an, atunci este absolut sigură pentru dezvoltarea danturi și a vorbirii. Dacă o folosește des după vârsta de doi ani, există riscul formării unei mușcături anormale.

Suzetele ar trebui ar trebui folosite din primele zile de la venirea pe lume a bebelușului
FALS: Suzeta nu este o necesitate. Într-adevăr, aceasta poate fi utilă când copilul are nevoie de o alinare, dar trebuie să știi că micuțul știe din instinct să sugă de la sân, așa că nu are nevoie neapărat de o suzetă.

Suzetele ar trebui înmuiate în miere sau alcool pentru a calma mai repede copilul
FALS: Nu ar trebui să înmoi suzeta în miere, apă cu zahăr sau alcool. Apa cu zahăr poate duce la apariția cariilor, mierea crește riscul de a suferi de botulism, iar consumul de alcool la această vârstă poate avea efecte negative asupra sănătății copilului chiar și la maturitate.

Părinții ar trebui să își mituiască copiii sau să îi facă să se simtă vinovați ca să renunțe la suzete
FALS: Uneori ia mai mult timp, dar copilul tău, cu siguranță, va renunța la suzetă fie pentru că nu va mai avea nevoie la ea, fie pentru că va merge la creșă și va observa că ceilalți copii nu folosesc una. Dacă cel mic se simte stresat să renunțe la suzetă, cel mai probabil, va vrea și mai mult să o folosească.

Utilizarea suzetei nu este obligatorie, dar poate ajuta la calmarea copilului atunci când este expus unor stimuli care îi provoacă stres. În același timp, suzeta poate avea și dezavantaje dacă este folosită în exces, așa că alegerea ține doar de tine.