mamaplus

Lovitul ușor pe spate și alte opt tehnici care îți vor ajuta bebelușul să eructeze

-
//
26.07.2022

Atunci când bebelușul este alăptat la sân, pe lângă lapte, el înghite și aer, care îi provoacă balonări și disconfort. Dacă te întrebai de ce pare să fie tot mai mofturos și mai agitat după masă, acesta e răspunsul. Ca să îl ajuți să scape de gaze, trebuie să te asiguri că micuțul eructează (râgâie) după ce mănâncă, altfel e posibil să scuipe laptele, să devină irascibil, iar gazele i se vor acumula în intestine.

Ei bine, în afară de a-l lovi ușor pe spate (lucru pe care îl știe toată lumea), mai sunt doi pasi pe care trebuie să îi faci că puiul tău să eructeze corect: să îl tii în poziție dreaptă și să-i aplici puțină presiune pe burtică. Mulți părinți uită de acest ultim pas, care e la fel de important ca și celelalte.

Vezi în continuare opt tehnici eficiente care te vor ajuta în acest proces:

  • Cu podul palmei – așază-ți bebelușul în brațe și pune-ți podul palmei peste burtica lui, în așa fel încât bărbia micuțului să se sprijine de degetele tale. Apleacă bebelușul în față și susține-i greutatea în palma ta, ca să-i pui presiune pe burtică. Apoi bate-l ușor cu cealaltă palmă pe spate, ca să faci bulele de aer să iasă.
     
  • Peste umăr – ține-ți bebelușul pe umăr (ca să-i presezi ușor burtica de umărul tău), în timp ce îl masezi pe spate sau îl lovești ușor cu palma. Ai grijă să îți susții bine puiul, ținându-ți palma sau degetul mare sub brațul lui.
     
  • În poală - întinde-ți micuțul peste coapsa ta (ține-ți picioarele încrucișate sau întinse, ca să-l susții mai bine), în așa fel încât să îi apeși ușor burtica de ea. Sprijină-i capul cu o mână, iar cu cealaltă masează-i spatele.
     
  • Sprijinit de braț - această poziție o să-ți vină în ajutor când ai multe de făcut, ești pe fugă și puiul tău are nevoie să eructeze. Ține-ți micuțul în poziție verticală cu o singură mână, sprijinit de brațul tău, iar cealaltă o să-ți rămână liberă să-ți vezi mai departe de treburi. Singurul dezavantaj e că, atunci când scuipă laptele, o să dea pe el sau pe jos și va trebui să cureți.
     
  • În marsupiu – dacă nimic nu pare să funcționeze, pune-ți micuțul în marsupiu (în poziție verticală și sprijinit de pieptul tău) și plimbă-te cu el prin casă până când îl faci să eructeze.
     
  • La culcare – de obicei, nu e nevoie ca bebelușul să eructeze după mesele din timpul nopții, pentru că atunci e mai relaxat, se hrănește mai lent și nu înghite atât de mult aer. Totuși, dacă îl deranjează la culcare aerul rămas în stomăcel, poți să-ți simplifici viața și să-ți așezi micuțul în poală, cu fața în jos (peste șoldurile tale), în timp ce stai întinsă în pat.
     
  • Înainte de a schimba sânul - s-ar putea să constați că puiul tău se simte mai bine dacă îl ajuți să eructeze atunci când îl treci de la un sân la altul. Faptul că scapă de aerul din stomăcel, face loc pentru mai mult lapte. În plus, așa eviți ca bulele de aer să rămână prinse sub lapte și bebelușul să-l scuipe.
     
  • Exerciții cu genunchii la piept – câteodată, gazele se elimină nu doar prin eructație (pe guriță). Dacă faci aceste exerciții cu bebelușul tău, adică îi flexezi genunchii la piept, îl vei ajuta să scape de gaze.

Important: Nu te stresa dacă nu reușești să-l faci să eructeze după fiecare masă. Nu e întotdeauna necesar, mai ales dacă a fost doar o gustare. Abia la mesele mai consistente, când bebelușul mănâncă mai mult, e bine să ai răbdare și să aștepți că el să eructeze. În orice caz, pe măsură ce puiul tău crește și învață să sugă cât mai bine, gazele nu vor mai fi o problemă atât de mare.