mamaplus

Kinetoterapeut: ”Nu scoateți bebelușul din băiță ținându-l de cap. Este foarte periculos!”

-
//
28.07.2021

Cu părere de rău, până în ziua de azi mai există obiceiuri periculoase în ceea ce ține de creșterea și îngrijirea bebelușului. În timp ce unele dintre ele par a fi inofensive, altele sunt de-a dreptul barbare. Una dintre aceste practici este scosul bebelușului din cădiță, ținându-l de gât. Motivul acestui obicei este acela ca bebelușul să aibă gâtul lung! Numai că lungimea gâtului este determinată genetic, spun medicii, iar o astfel de practică poate duce la un traumatism al coloanei vertebrale și chiar la moarte.

„Una este mâna unui chiropractor, specializat şi cu experiență, şi alta este mâna părinților, bunicilor etc. Este o manevră periculoasă. Un chiropractor ştie exact cum să blocheze anumite vertebre, atunci când face o tracțiune (care nu e niciodată antigravitațională), astfel încât, dacă bebeluşul se mişcă, să nu facă listeză vertebrală (deplasarea unei vertebre față de ax). Chiar şi la adult, tracțiunea în ax, pentru decompresie, se face culcat”, explică Alina Pasăre, fizio-kineto-terapeut.

Aşadar, nu toate sfaturile de bunici trebuie urmate, pentru că nou-născuții sunt foarte fragili, iar o mişcare greşită îi poate răni.

„Eu nu agreez neapărat această metodă, fiindcă, într-adevăr, pare traumatizantă pentru bebeluş. Văzând cum a evoluat kiropractica şi cum se urmăreşte alinierea coloanei vertebrale, punându-se accent pe întinderea ligamentelor, mă întreb dacă această metodă nu era realizată instinctiv, la început, iar ulterior s-a pierdut sensul. Nu cred că se făcea cu scopul ca bebeluşii să aibă gâtul lung, aş spune că altele erau beneficiile”, a spus Liliana Tudose, specialist în alăptare, educator prenatal.