După împlinirea vârstei de șase luni, bebelușul are nevoie de o alimentație complexă, pe lângă laptele matern. Pentru că cel mic este pregătit pentru etapa de diversificare, mămicile își notează primele rețete cu care își vor alinta odorașii. Ei bine, noi vă venim în ajutor cu cinci rețete de piureuri sănătoase, potrivite pentru cei mai mici gurmanzi în devenire.

Piure de morcovi

Morcovii sunt printre cele mai iubite legume de către bebeluși (și cele mai recomandate de pediatri). Bine fierți și pasați în blender, au gustul dulceag și sunt plăcuți la textură. După ce au fost fierți, trebuie doar amestecați cu 1-2 linguri de lapte (matern sau formulă), pentru a se crea textura de piure plăcută (și familiară!) pentru bebeluș.

Piure de banană

Se realizează doar prin pasarea la blender a bananei (fără coajă, bineînțeles). Textura ușor lipicioasă ar fi bine să fie îmbunătățită prin adăugarea a 2-3 linguri de lapte (matern sau formulă). Recomandarea specialiștilor este că înainte de a amesteca banana pasata cu laptele, să fie încălzită pentru câteva secunde la cuptorul cu microunde. O va face mult mai ușor de amestecat, dar și textura mai plăcută pentru bebeluș.

Piure de mere

Majoritatea tipurilor de mere sunt preferate de bebeluși. Totuși, unii pediatri le recomandă pe cele „golden”, adică acelea verzi-galbene, pentru că sunt mai dulci și nu au aromă puternică. Sunt mămici care preferă să introducă la început piureul de mere coapte (se coace mărul, se decojeste, se elimină sâmburii, se pasează bine, se amestecă cu lapte matern sau formulă).

Piure de pere

Se realizează extrem de ușor, prin fierberea bucățelelor de pere decojite până devin moi, cam 5-7 minute (atenție, exagerați, căci, fierte mai mult decât trebuie, perele devin sfaramiciose). Odată fierte, pasați-le cu furculița sau blender-ul și… poftă bună! Unele mămici preferă să le ofere bebelușilor pere pasate crude, cu 2 linguri de lapte (matern sau formulă). Sfatul ar fi să încălziți perele pasate timp de câteva secude la microunde. O va face mult mai ușor de mestecat.

Piure de broccoli și cartof

Broccoli este o sursă extraodinară de vitamine esențiale și poate fi transformat în piure extrem de ușor, imediat după ce a fost fiert. Gustul acestei legume uneori nu este agreat prea ușor de unii bebeluși, motiv pentru care recomandăm să amestecați piureul de broccoli cu cel de cartof. Fierbeți broccoli timp de 10 minute, pasați-l bine cu furculița sau blenderul și amestecați-l cu cartoful fiert. În principiu, nici culoarea, nici textura în formulă îmbunătățită prirn prezența cartofului nu ar trebui să-l mai deranjeze pe bebeluș.