mamaplus

Gesturile bebelușului: Ce înseamnă pumnul strâns sau datul din picioare

-
//
20.06.2022

Gesturile pe care le fac bebelușii sunt, uneori, enigme pentru părinții lor. De la primul minut în care se naşte, fiecare simț al copilului - auzul, văzul, simțul tactil, mirosul şi gustul, conlucrează pentru a-ți oferi o imagine completă a ceea ce se întâmplă cu el. Deşi nu poate vorbi încă, bebelușul îți spune ceva prin ceea ce face.

Arcuirea spatelui

Când copilul îşi arcuieşte spatele, poate fi reacţie la durere, dar cel mai probabil arsurile digestive sunt de vină. Poate fi şi de la colici sau reflux gastro-esofagian. Pe măsură ce acidul din stomac urcă în esofag până în piept, bebeluşul îşi va arcui spatele ca să scape de disconfort.

Datul din picioare

Gesturile pe care le fac bebelușii înseamnă ceva. Dacă e vesel, e semn că vrea să se joace. Dacă e supărat îl deranjează ceva. Poate fi orice, de la crampe, de la scutec murdar sau de la faptul că nu stă confortabil în scoica de mașină.

Lovirea capului de diverse suprafețe sau cu mâinile

Bebeluşii găsesc că mişcarea înainte şi înapoi e liniştitoare. Dacă se lovesc cu capul lungi perioade de timp în loc să interacționeze cu oamenii sau să se joace cu jucăriie, atunci ar trebui să vă adresați pediatrului. De obicei, copiii renunță la un asemenea comportament înainte de 3 ani.

Trasul de urechi

Dacă bebelușul se trage de urechi, nu înseamnă neapărat că are vreo infecție sau că îl doare ceva. Din dispoziția lui vă puteți da seama de acest lucru. Mulți părinți cred că acest gest înseamnă durere, dar, cel mai adesea, bebeluşii tocmai îşi dau seama că au urechi. După un an, acest gest poate fi asociat și cu durerile dentare.

Pumnul strâns

Cel mai adesea, pumnii încleștați sunt semn de stres sau foame. Dacă vedeți copilul că face asta, chiar dacă nu plânge, trebuie să-l hrăniți imediat. Când copiilor le e foame, devin foarte încordați.

Genunchii strânşi

Acest semn poate fi un indiciu al faptului că micuțul are probleme digestive. Această poziție este semn de disconfort abdominal, fie de la gaze, fie de la constipație. Ajutați copilul să elimine aerul ținându-l sus pe umărul dumneavoastră și bătându-l uşor pe spate.

Tresăritul

Copiii mici fac acest gest când se alarmează din cauza unui zgomot, a luminii intense sau a unor mișcări bruște. Încercați să păstrați liniștea când doarme cel mic.