Debutul diversificării reprezintă un pas extrem de important atât pentru sugar, cât şi pentru mama acestuia.

Fiecare mamă îşi face griji în privinţa alimentării corecte a micuţului lor şi încearcă din răsputeri să afle regulile de alimentare care stau la baza unei dezvoltări armonioase şi sănătoase a micuților. Specialiştii cu experienţă din cadrul companiei GERBER® vor încerca să vă vină în ajutor, oferindu-vă detalii aferente perioadei optime şi alimentelor cu care trebuie să începeţi diversificarea,  precum şi durata acesteia.

Diversificarea alimentaţiei bebeluşului pas cu pas

Primele cele mai bune alimente pentru diversificare

Momentul începerii diversificări  alimentaţiei copilului este determinată în mod individual pentru fiecare copil, și de cele mai dese ori depinde de dezvoltarea fizică a bebeluşului, dar de obicei, vârsta ideală pentru începerea diversificării este perioada între 4 și 6 luni. Anume în acest răstimp, organismul micuţului necesită o cantitate mai mare de nutrienţi, vitamine şi microelemente. Din acest motiv, în regimul alimentar al bebeluşului, care este format exclusiv din laptele de neînlocuit al mamei, se adaugă produse complementare, care îl vor ajuta să descopere gusturi noi şi care îi vor pregăti sistemul digestiv să digere produse şi mai complexe.

Este important de reținut că primele alimente complimentare din regimul sugarului nu trebuie să conţină sare, zahăr, amidon şi agenţi de îngroşare. Experţii recomandă începerea diversificării cu introducerea unor produse formate dintr-un singur component (monocomponente), de exemplu cu terciuri, preparate dintr-un singur tip de cereală, fructe sau piureuri de fructe şi sucuri dintr-un singur fruct sau legumă. Doar în acest mod veţi putea observa modul în care bebeluşul tolerează un aliment sau altul, care sunt produsele pe care le digeră uşor şi  care trebuie utilizate cu precauţie. Aceste reguli vor fi aplicate şi la etapa introducerii în alimentaţia bebeluşului a produselor multicomponente (combinaţiile).

Consistenţa  piureului monocomponent GERBER® se distinge printr-o delicateţe deosebită, ceea ce face mai uşoară tranziţia naturală a copilului de la laptele matern la alimente solide. Odată cu administrarea  piureului monocomponent GERBER® micuţul învaţă să înghită hrană solidă, iar sistemul digestiv se obişnuieşte cu ele şi le tolerează mai uşor.

Pentru începerea unei diversificări corecte, centrate pe necesităţile individuale ale fiecărui copil, se recomandă piureurile de legume sau terciurile.

În cazul copiilor predispuşi spre paratrofie, se recomandă începerea diversificării cu piureurile de legume, spre constipaţie – fie cu piureuri din legume, fie cu  piureuri din fructe. Trebuie de menționat faptul că la vârsta de 6 luni, pentru prevenirea anemiei feriprive, este foarte importantă introducerea piureurilor din carne, în cazul în care nivelul hemoglobinei este mai mic de 115 g/dl – şi mai devreme, la recomandarea medicului.

Alimente nutritive – continuarea diversificării

Prima perioadă a diversificării trece destul de repede şi iată că micuţul dvs. mănâncă cu plăcere piureuri din fructe, legume şi carne. Şi-a făcut anumite preferinţă în materie de gusturi  şi continuă să exploreze cu râvnă şi curiozitate lumea înconjurătoare.

Acum, copilul dvs. a început să observe de o mie de ori mai multe obiecte şi culori. În fiecare secundă, ochişorii săi ageri transmit creierului tot mai multe informaţii noi, care necesită analizate, memorate şi ulterior aplicate în practică.

Este timpul să introduceţi în regimul alimentar al micuţului dvs. noi alimente cu proprietăți nutritive. Încercaţi să alegeţi cele mai utile şi folositoare produse, capabile să satisfacă nu numai nevoile energetice crescute, dar, de asemenea, care ajută la dezvoltarea mai rapidă a creierului şi a vederii copilului dvs. Acum, regimul alimentar al micuţului trebuie să includă mai multe alimente nutritive şi produse alimentare multicomponente - diferite tipuri de legume, carne, uleiuri vegetale. Uleiurile vegetale reprezintă o sursă de esenţială pentru dezvoltarea creierului şi organului vizual cât şi acizii graşi omega-3 şi omega-6, care nu pot fi produşi de către organism şi care pot fi preluaţi numai din hrană.

Acizii graşi esenţiali omega-3 şi omega-6 se regăsesc în piureul vegetal din carne GERBER®. Combinaţia optimă de componente utile şi consistenţă corectă a  piureului de legume şi carne GERBER® este uşor digerată de organismul copilului şi contribuie la dezvoltarea corespunzătoare a creierului şi a organelor de vedere. Piureurile pentru copii GERBER® au fost create astfel încât copilul dvs. să fie plin de energie şi să se dezvolte în mod corespunzător.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuînd alăptarea. Nestle susţine această recomandare.

Diversificarea alimentaţiei bebeluşului pas cu pas

 Material oferit de compania Nestlé

Sursa​: www.nestlebaby.ru