Specialiștii afirmă că transpirația bebeluşilor la nivelul capului apare în rezultatul alăptării sau în timpul somnului. Totodată, s-ar putea ca bebelușului să îi fie prea cald și atunci transpirația ar fi un proces absolut normal. Totuși, există situații în care transpirația poate fi unul dintre simptomele unei infecții sau afecțiuni. În continuare, îți prezentăm zece cauze principale ale transpirației la bebeluși.

 • Copilul este îmbrăcat necorespunzător. Aşa cum am spus şi mai sus, prea multe rânduri de haine sau o temperatură ridicată în cameră se pot număra printre cauzele transpirației în exces a capului bebeluşului. De aceea merită să amintim că temperatura din dormitor ar trebui să fie de cel mult 20-22 de grade pentru ca cel mic să aibă un somn odihnitor şi sănătos. Când nu ştii dacă bebe este îmbrăcat prea gros, verifică-i ceafa. Dacă este umedă, schimbă-i hainele.
   
 • Şi alergiile pot fi o cauză a transpirației excesive. Câteodată nu realizăm că detergenții cu care hainele bebelușilor le pot irita pielea. Această iritare se poate manifestă prin hiperhidroză, adică transpirație în exces. De aceea ar trebui folosite doar produse hipoalergenice, adaptate la pielea delicată a copiilor.
   
 • Materialele din care sunt făcute lenjeria patului şi salteaua pot provoca transpirație în exces. Pentru a înlătura această cauză căutați în magazine textile şi accesorii pentru pat din fibre naturale, care nu cauzează nici o iritație la copii.
   
 • Transpirația capului poate semnala şi o infecție, cu care corpul copilului se luptă din răsputeri. În cazul în care cel mic este fierbinte şi are febră, ar trebui să luați legătura cu medicul pediatru. Transpirația excesivă ar trebui să dispară odată cu febra.
   
 • Transpirația excesivă a capului poate să indice rahitism. În timpurile moderne, acest lucru se întâmplă foarte rar, deoarece bebeluşilor li se prescrie de către medici o doză fixă de vitamina D. Dar, poate că vitamina D nu este absorbită foarte bine. O greşeală comună este adăugarea ei într-un biberon cu ceai, când cel mai bine este să o aplicăm direct în gura copilului – atunci putem fi siguri că nu a rămas pe fundul biberonului, iar copilul a luat doza completă. Dacă totuşi eşti îngrijorată din acest punct de vedere, ia legătura cu medicul pediatru. Pentru a evita rahitismul, medicul poate decide creşterea dozei de vitamina D, după o serie de analize.
   
 • Transpirația în exces a capului poate fi unul dintre simptomele de fibroză chistică. În acest caz, transpirația este întotdeauna însoțită de miros, datorită prezenței clorurilor în sudoarea copilului. Dacă nu simțiți niciun miros neplăcut nu trebuie să va faceți griji degeaba.
   
 • Moștenire de familie. Bineînțeles că transpirația în exces poate fi ereditară. Dacă unul dintre părinți suferă de transpirație excesivă, e posibil că şi copilul să fi moştenit această problemă.
   
 • Unii sugari transpiră în cap în timpul alăptării. Motivele pentru acest fenomen ar putea fi o tehnică de alăptare incorectă. În cazul poziționării greşite a bebeluşului la piept, acesta va trebui să facă un efort dublu pentru a suge. Aşadar analizați-vă metoda de poziționare a copilului la sân şi vedeți dacă e corectă.
   
 • Și biberonul îl poate transpira! Acelaşi lucru se întâmplă şi în timpul hrănirii cu biberonul. Dacă observați că cel mic transpiră excesiv în cap în timp ce mănâncă, probabil gaura tetinei este prea mică. Şi în această situație, copilul trebuie să facă un efort dublu pentru a se hrăni. Încercați să treceți la o tetină cu mai multe găuri, urmărind reacția copilului. Dacă nu-I mai transpiră capul, înseamnă că ați găsit problema.
 • Are prea multă energie. Transpirația capului copilului poate fi chiar din cauza temperamentului său. Dacă cel mic este foarte energic, îşi agită mereu mâinile şi picioarele – consumă multă energie şi aşa se explică capul mereu transpirat.