mamaplus

De ce se nasc unii copii fără glandă tiroidă și cum se manifestă hipotiroidismul la bebeluși

-
//
24.05.2022

Tiroida este o glandă foarte importantă pentru organism. Aceasta dictează modul în care aproape toate organele și celulele funcționează, în cel mai mic detaliu. Atunci când nu funcționează în mod corespunzător, tot organismul are de suferit. Din nefericire, unii copiii se nasc fără glanda tiroidă, afecțiune care se numește hipotiroidism congenital. Netratată, afecțiunea poate duce la complicații însemnate pentru copil.

„Există copii care se nasc fără glandă tiroidă, adică suferă de hipotiroidism congenital. Se poate depista la naştere. De obicei apare prin două mecanisme majore, fie prin disgenezie, adică glanda tiroidă nu se formează în timpul vieții intrauterine sau dishormonogeneza, adica glanda tiroidă nu reuşeşte să secrete din varii motive.

Un copil cu hipertiroidism congenital este un copil cu un icter prelungit, cu nişte trăsături faciale şterse, apetit scăzut, cu constipație, limba este foarte mare, cu hernie ombilicală. Sunt multe semne, însă cel mai uşor de observat este că cel mic nu ia în greutate”, a declarat medicul endocrinolog Bogdan Pascu.

Specialistul susține că urmările sunt extrem de grave dacă nu se instituie tratament cât mai devreme. Tulburările neurologice pe care le lasă această deprivare de hormoni tiroidieni pot avea consecințe grave asupra copilului. Practic, acesta nu mai are achiziții motorii sau cognitive.

”Un copil de un an care nu primeşte tratament pentru două, trei luni de la naştere, poate avea o vârstă neurologică de 4-5 luni. De cele mai multe ori, acest copil nu se poate integra în societate. Tratamentul este unul de subtituire pentru toată viața. Partea bună este că odată tratat, evoluția copilului este una normală”, a mai explicat medicul.

De ce se nasc unii copii fără glandă tiroidă?

"În ceea ce priveşte formarea, aceasta are o slabă legătură cu mama, mai mult se produce un efect în timpul formării glandei tiroide, însă capacitatea glandei tiroide de a secreta hormoni, are de multe ori şi cauze genetice.

Practic, la naştere, se face o înțepătură în călcâi şi se ia un spot de sânge şi mai departe se recoltează TSH ultrasensibil cu ajutorul căruia depistăm majoritatea cazurilor de hipotiroidism congenital.

Acest screening constă în două etape. Depistarea şi contactarea părinților. De multe ori există un fel de scurtcircuit în acest proces. Afecțiunea este perfect tratabilă, pentru că noi venim cu substituirea hormonală perfectă, însă poate avea urmări grave dacă nu este tratată repede", a precizat medicul Bogdan Pascu.

Semnele hipotiroidisimului la copii

Un copil cu hipertiroidism congenital este un copil cu un icter prelungit, cu nişte trăsături faciale şterse, apetit scăzut, cu constipație, limba este foarte mare, cu hernie ombilicală. Sunt multe semne, însă cel mai uşor de observat este că cel mic nu ia în greutate.