mamaplus

De ce se constipă bebelușii când trec de la hrana lichidă la hrana solidă

0
//
02.12.2020

Diversificarea alimentației la bebeluși este o nouă etapă din viața lor și odată cu ea pot apărea și un șir de semne de întrebare în rândul mămicilor. Una dintre acestea ține de cauzele cele mai frecvente ale constipației la bebeluși. Ce recomandări au nutriționiștii în acest sens, află în cele ce urmează.

”La începutul diversificării, o mare parte dintre bebeluși se constipă. După ce timp de 6 luni au primit doar lapte matern, pe măsură ce se introduc alimentele solide, sistemul digestiv se adaptează treptat la noul tip de hrană și în majoritatea cazurilor, consistența și frecvența scaunelor se reglează în jurul vârstei de 8-9 luni.

De aceea, adesea sfătuiesc mămicile pe care le consiliez să facă lent diversificarea, să introducă alimentele pe rând, să înceapă cu alimente ușor de digerat, să crească progresiv cantitatea și să modifice treptat textura hranei solide, urmărind reacțiile copilului la fiecare aliment nou introdus, dar și la combinațiile alimentare.”, susține Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului.

Totodată, specialista în nutriția copiilor de vârste fragede mai spune că nu doar cantitatea de carne este cea care contează atunci când alcătuim meniul zilnic al unui copil. Există o cantitate maxim recomandată zilnic pentru proteine și aceasta este de 1,5g/ kg corp, pentru copiii cu vârsta între 6 luni si 12 luni. Ceea ce înseamnă că, pentru un copil de 10-11 luni și 10 kg, cantitatea maxim recomandată de proteine într-o zi ar însemna 15g. La un simplu calcul, dintr-un iaurt (aproximativ 5g de proteine/ porție) și 30-40g de carne de pui/ curcan, însumăm 15 g de proteine.

Este carnea singura responsabilă de constipație? 

”Trebuie să ne raportăm la tot ceea ce consumă într-o zi copilul, nu doar la cantitatea de carne. Pentru un tranzit bun, este foarte important și aportul zilnic de lichide dar și cel de fibre (provenite din cereale integrale, fructe, legume). Motivele care pot duce la constipație, pot fi variate, începând cu un meniu zilnic dezechilibrat, combinații nefaste între alimente, alergii alimentare (în special la proteina din lapte de vacă), consumul prea multor produse lactate.”, a mai adăugat dr. Cosmina Niţu.