mamaplus

De ce nu este necesar să-ți distrezi bebelușul în primul an de viață?

0
//
22.07.2021

Venirea pe lume a unui nou membru în familie aduce multă fericire în viața ta. Deși interacțiunea cu bebelușul este extrem de importantă, la fel de important este și să îi permiți să petreacă timpul observând, jucându-se din proprie inițiativă cu jucării și exersând în mod natural abilitățile sale motrice, precum rostogolirea, mersul de-a bușilea, prinderea și aruncarea obiectelor etc.

Janet Lansbury, educator specializat în metoda RIE și autoare de cărți despre îngrijirea și educația copiilor, explică de ce nu este nevoie și nici benefic pentru bebeluș să fie distrat tot timpul de către adulți. În primii ani de viață, distracția și joaca inițiate în mod excesiv de părinte echivalează cu distragerea atenției copilului, iar efectele pe termen lung nu sunt pozitive pentru cel mic.

Bebelușii au nevoie de timp și spațiu pentru a observa lumea din jur, pentru a-și explora abilitățile mortice în continuă dezvoltare, pentru a asculta și privi cu atenție ce se întâmplă în jurul lor. Aceasta nevoie este esențială pentru dezvoltarea lor intelectuală (în special capacitatea de concentrare a atenției) și emoțională (capacitatea de a se simți bine cu el însuși, de a-și controla propriile acțiuni și de a găsi pe cont propriu modalități creative de petrecere a timpului).

Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să petreci timp cu bebelușul tău – dimpotrivă. Interacțiunea dintre părinte și copil în primii ani de viață este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. 

Este recomandat să vorbești copilului, să te joci cu el, să îi zâmbești și să îi arăți afecțiune de fiecare dată când interacționezi (de exemplu, când îl schimbi, îl speli sau îl hrănești). Însă la fel de important este ca bebelușul să aibă momente în care nu interacționează cu tine și este liber să observe și să se miște. În asemenea momente, poți petrece timpul lângă el, observându-l și relaxându-vă unul lângă celălalt, fără a-i propune activități, jucării și fără a-i distrage atenția.