Suntem de acord cu faptul că bebelușii sunt atât de scumpi și drăgălași încât îți vine să îi strângi mereu în brațe și să-i giugiulești în toate modurile posibile. Totodată, este destul de dificil să te abții de la tentația de a-i săruta ”măcar pe un obrăjor”, dar există anumite reguli pe care ar trebui totuși să le respectăm în raport cu copilașii mici.

Niciodată nou-născutul sau bebelușul NU se pupă pe gură, nici măcar de către părinți!
 Aici nu ne referim doar la străini, la musafiri, ci și la părinți, mai ales dacă au anumite răni la nivelul gurii sau herpes. Au existat cazuri în care copilași de câteva zile au murit după ce au contactat herpes de la adulți, așadar nu e de joacă.

Bebelușii nu trebuie pupați nici pe mânuțe! Nou-născuții și sugarii de câteva luni sunt foarte încântați când își descoperă mânuțele și pentru ei devin cele mai de preț jucării. Cum micuții cunosc lumea, în prima fază, prin „gustat”, își duc mânuțele foarte des în guriță. Unii bebeluși și-au format un obicei din a adormi sugându-și degetele. Așadar, dacă pupați micuții pe mânuțe există foarte mari șanse ca microbii voștri să fie transferați către ei.

Sugarii au un sistem imunitar foarte fragil, iar contactul cu orice virus se poate transforma într-o complicație care le-ar putea pune în pericol viața. Atât gurița micuțului, cât și mânuțele sunt zone care trebuie evitate cu strictețe când vine vorba despre pupat.

Dacă musafirii vor totuși să-și exprime afecțiunea prin pupat, iar mama este de acord cu acest lucru, bebelușii pot fi pupați pe piciorușe sau creștetul capului.