Expresia "nu mai vrea să sugă", trebuie citită în ghilimele la citirea acestui articolul.
Alăptarea este un proces la fel de natural precum este sarcină și nașterea. În comunitățile de oameni care nu sunt afectate de "bunurile" civilizației, refuzul copilului să sugă, este posibilă în cazuri rare, atunci când copilul nu bine dezvoltat, slab, şi cel mai probabil nu va putea supraviețui. În lumea noastră, civilizată, refuzul de a se alăpta la de san a copiilor perfect sanatosi este un lucru obişnuit care se intampla la fiecare pas. De ce este se întâmplă asta? Ce a intervenit în cursul natural al evenimentelor?
În timpul sarcinii, copilul este obișnuit să fie apropiat de mama lui. Dupa nastere lume nouă în care tocmai a intrat, încă nu-l interesează, este important pentru el, să-şi simtă mama aproape, să-i audă bătăile inimii . Pentru un nou-născut, mama este centruluniversului său, unica şi cea mai importantă. Mama este sursa lui de energie, bucurie și satisfacție. Mama trebuie să fie întotdeauna alături.
Dacă mama nu satisface așteptările copilului, acesta își pierde încrederea în ea, creeându-se posibilitatea ca micuţul să nu mai vrea să se alăpteze. Motivul poate fi hrănirea lui după regim sau mama termină să-l alăpteze înainte ca micuţul însuși respingă sânul, abuzul de suzeta sau sticluţă, lipsa contactului fizic.
"Refuzul" poate fi diferit. Copilul poate în tăcere sau strigând să srefuze să se alăpteze atunci când i se propune, începe a plânge, de îndată ce simte mamelonul in gura, se agită la vederea sânului mamei. De asemenea copilul poate refuza ambii sâni, sau doar unul singur, poate să facă doar o încercare de a suge, şi mai apoi plângând să renunţe.
În cele mai desa cazuri, mamele tinere fără experianţă, nu înţeleg comportamentul copilului, şi confundă "acest refuz" cu alte situaţii. Să analizăm asemenea situaţii:
- Când mama aduce nou-născutul la piept pentru a-l al[pta, el începe să-şi întoarcă capul dintr-o parte în alta. Aceasta manifestare este generată de către reflexul de cunoaştere, care îl vă ajuta să găsească mamelonul. Poziţia copilul ar trebui să fie întoarsă, adică burtică la burtică, la nivelul care ar situa mamelonul vizavi de năsuc, apoi când micuţul are gura larg deschisă îi dăm să sugă. În cazul în care mama nu face imediat acest lucru, copilul clatină din cap și supărat renunţă să mai caute. În acest caz trebuie să mai încercaţi o dată. Cel mai simplu este să alăptaţi un copilul ce dormitează, iar când mama va deprinde să pună corect bebeluşul pentru a-l alăpta, acest fapt se va transforma deja într-un reflex.
- Suptul îi poate provoca durere bebeluşului din cauza aftelor, anginei, inflamaţia urechii, năsucului. În acest caz se recomandă alăptarea bebeluşului în timp ce acesta doarme.
- Când încep a ieşii dinţişorii. În acest caz puteţi folosi un anestezic local, şi când durerea dispare să-l alăptaţi.
- Probleme cu burtica. Copilul poate face câteva înghiţituri, şi plângând să renunţe. De asemenea poate începe a plânge la schimbarea poziţiei corpului, sau orice gest ce implică o încordare din partea bebeluşului care îi poate provoca durere. În asemenea cazuri, indicat ar fi ca mama să-şi păstreze calmul şi nu încerce să-l alăpteze. Să ia copilul în braţe şi să caute o poziţie optimă. pentru ca acesta să se simtă bine. dacă copilul a adormit, nu-l treziţi. Când se va trezi, şi dacă nu va plânge încercaţi să-l alăptaţi.
- Se mai întâmplă ca mama să aibă un flux mare de lapte ceea ce face ca în timpul suptului bebeluşul să se sufoce. Acest fapt este unul temporar, de aceea liniştiţi copilul şi căutaţi o poziţie optimă pentru alăptare. Puteţi încerca următoarea poziţie: lăsaţi-vă uşor pe spate pe una sau două perne, astfel încât poziţia corpului să fie sub un unghi de 30-45 de grade. Puneţi copilul pe burtă şi alăptaţi-l din această poziţie. Gravitaţia va reduce din presiunea laptelui, şi copilul nu se va mai îneca. Aveţi grijă ca mamelonul să fie fiyat in sus, ca fluxul de lapte să nu nimerească direct în gâtul copilului, ceea ce va asigura un supt liniştit.
- Se mai poate întâmpla ca din când în când copilul să refuze alăptarea. Acest fapt poate fi legat de schimbarea anturajului, sau la vederea "feţelor" noi, de exemplu atunci când o mamă care pleacă cu treburi îşi lasă bebeluşul cu cineva acasă. Nu trebuie să vă neliniştiţi, vorbiţi-i copilului, legănaţi-l culcaţi-vă împreună, de regulă după somn toate revin la locul lor.
Există însă şi situaţii dificile. Copilul nu numai refuză să sugă, dar îşi respinge mama, plânge atunci când aceasta încearcă să-l ia în braţe. De cele mai multe ori această reacţie este provocată de o serie de cauze, care au intervenit în relaţia armonioasă mamă-copil. În aceste cazuri este foarte important să vă păstraţi calmul şi să apreciaţi ce anume s-a întâmplat. dacă nu vă puteţi descurca de unasingură cereti-i sfatul mamei dvs. sau consulatntului pentru alăptarea la sân dacă aveţi o asemenea posibilitate.
Luaţi măsuri imediat, nu lăsaţi ca situaţia să se înrăutăţească. Pentru a-l face pe copil să sugă din nou, lăsaţi toate treburile la o parte, rugaţi pe cineva să vă ajute cu treburile prin casă, deoarece în asemenea cazuri este indicat ca mama şi bebeluşul să se izoleze şi să petreacă timpul împreună, se poate chiar să nu ieşiţi din casă, este destul dacă veţi aerisi încăperea.
Purtaţi copilul în braţe, culcaţi-vă împreună, în timpul alăptării să stingeţi lumina şi să evitaţi factorii care ar distrage atenţia bebluşului de la procesul de supt. este indicat ca mama să se dezbrace topless, şi bebeluşul să poarte doar scutecul şi dacă temperatura din cameră vă permite, rămâneţi aşa, ducând copilul în braţe sau în sling. Contactul "piele la piele" acţionează benefic asupra bebeluşului dar şi a mamei. În această perioadă nu lăsaţi în niciun caz copilul cu altcineva şi evitaţi locurile aglomerate. În jurul micuţului trebuie să fie un mediu şi oameni cunoscuţi.
Uitaţi de suzetă şi biberon. dacă există necesittae de a hrăni copilul suplimentar, atunci folosiţi o cană, linguriţa, pipeta etc. Propuneţi-i sân cu orice eventualitate, dacă copilul refuză nu insistaţi. Nu-l faceţi pe copil să plângă în timpul alăptării, liniştiţi-l, distrageţi-i atenţia, iar mai târziu încercaţi din nou. Încercaţi să-l alăptaţi în somn, sau imediat ce s-a trezit, fiind obligatorii alăptările nocturne. Atunci când este somnolent, de regulă copii mănâncă mai bine. Permiteţi-i copilului să decidă singur când termină de supt. Copii mai mărişori, adoră să se distragă în timpul alăptarii, de aceea străduiţi-vă să creaţi un mediu care nu l-ar distrage.
După câteva zile, relaţia mamă-copil va reveni la normal, dar mai este nevoie de ceva timp pentru ca totul să fie bine. Din păcate refuzul poate interveni din nou dacă mama nu va învăţa nimic din situaţia creată şi nu se va corecta.
Autor: Oxana Lacoia