Primul indicator privind starea generală de sănătate a bebelușului este greutatea lui. Cântărindu-l cu o anumită regularitate, medicul pediatru monitorizează astfel creșterea și dezvoltarea micuțului tău. Totuși, ar trebui să iei în considerare faptul că fiecare bebeluș se dezvoltă în propriul său ritm, iar ceea ce este valabil pentru un copil nu este neapărat caracteristic pentru toți.

De obicei, greutatea la naștere a unui copil (greutatea medie) este de 2600-4300 g (pentru un bebeluș născut la 37-42 săptămâni). Greutate mică la naștere înseamnă greutate mai mică de 2500 g, iar greutate foarte mică este mai puțin de 1500 g.

De asemenea, greutatea la naștere depinde de durata sarcinii (dacă cel mic e născut prematur, va avea o greutate mai mică), de genetică (e și în funcție de greutatea și înălțimea părinților), dacă e sarcină multiplă (gemenii sau tripleții au în general greutate mai mică). De asemenea, depinde de sexul copilului (fetițele au în general greutate mai mică decât băieții). Greutatea la naștere depinde și de sănătatea mamei în sarcină (dacă mama a avut anumite probleme medicale, acestea pot duce la greutate mică la naștere), de alimentația mamei în sarcină (e necesară o alimentație sănătoasă în sarcină pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului) și starea generală a bebelușului.

Intervalele de greutate considerate normale pentru bebeluși, în funcție de vârstă și gen, conform Organizației Mondiale a Sănătății:

  • 1 luni – băieți (3,4-5,7 kg), fete (3,2 – 5,4 kg);
  • 4 luni – băieți (5,6 – 8,6 kg), fete (5,1-8,1 kg);
  • 6 luni – băieți (6,4-9,7 kg), fete (5,8-9,2 kg);
  • 9 luni – băieți (7,2-10,9 kg), fete (6,6 – 10,4 kg);
  • 12 luni – băieți (7,8-11,8 kg – 7,1-11,3 kg).

De ce bebelușul nu mai ia în greutate?

Există multe potențiale cauze, însă, principalele ar putea fi legate de faptul că bebelușul nu mănâncă suficient sau nu mănâncă bine sau că nu absoarbe nutrienții.

Probleme legate de alimentație:

  • Bebelușul obosește sau adoarme înainte de a se sătura.
  • Bebelușul are un reflex de supt slab, lucru ce-l face să nu sugă suficient lapte din biberon sau de la sân.
  • O problemă la buză sau la cerul gurii poate interfera cu alăptatul. Pentru aceste situații există tetine speciale.
  • Copilul poate avea o malformație la limbă ce îl împiedică să se hrănească corespunzător.
  • Se poate ca sânii tăi să nu producă suficient lapte pentru a susține nevoile copilului.
  • Unii copii care sunt hrăniți pe baza unui orar strict, nu la cerere, pot să primească mai puțin decât au nevoie.

Alte cauze comune:

  • Dacă copilul a fost bolnav, organismul său ar putea necesita mai multe calorii și nutrienți.
  • Ar putea avea probleme gastro intestinale cronice precum reflux gastro esofagian, diarere, boală celiacă sau intoleranță la lactoza.
  • Dacă suferi de depresie postnatală sau mai ai și alți copii de care trebuie să ai grijă, probabil nu ai toată atenția pentru bebeluș, iar el nu se hrănește suficient.

Ce poți face pentru a menține greutatea bebelușului sub control

Monitorizează-ți greutatea în timpul sarcinii – kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii pot crește greutatea bebelușului. Studiile sugerează că, pe măsură că greutatea la naștere crește, se mărește și riscul de obezitate infantilă.

Alăptează-l pe cei mic – studiile făcute în domeniu arată că alăptatul reduce șansele de obezitate infantilă.

Limitează consumul de sucuri – sucurile și băuturile dulci nu trebuie să facă parte din dieta bebelușului. Pe măsură ce introduci alimentele solide în dieta celui mic, oferă-i fructe și legume, însă nu și sucuri.

Nu îți lăsa copilul să se uite la televizor – mulți părinți au tendința de a-i lăsa pe bebeluși în fața televizorului, pentru a le potoli crizele de plâns și pentru a-i face să fie liniștiți. Însă specialiștii ne recomandă să nu permitem uitatul la televizor copiilor mai mici de 2 ani. Cu cât bebelușul se uită mai mult la televizor, cu atât mai mare este riscul sau de a deveni supraponderal.