mamaplus

De ce bebelușii plâng în limba vorbită de mama? Explicația e uimitoare!

0
//
16.01.2020

Cercetătorii au analizat plânsetele sugarilor pentru a identifica nuanțe specifice limbii materne și au descoperit că aceștia plâng, de fapt, în diferite graiuri. Se pare că micuții sunt influențați, în mare măsură, de intonația și vorbirea mamei lor auzită în timp ce se află în uter.

De exemplu, sugarii germani produc mai multe strigăte care variază de la un nivel mai înalt la unul scăzut – ceva care imită intonația limbii germane, în timp ce bebelușii francezi reproduc intonația în creștere, tipic limbii vorbite în țara lor.

The New York Times relatează că, pe măsură ce Kathleen Wermke și-a extins cercetările, a descoperit că nou-născuții care ascultă mai multe limbi atunci când se află în pântec (precum mandarina) tind să aibă plânsete mai complexe. Și plânsul bebelușilor suedezi e mai melodios.

Conform lui Wermke, această chestiune se rezumă la ceva numit "prozod", ideea că, încă din al treilea trimestru, un făt poate detecta ritmul și frazarea melodică rostită de mama lor, datorită unui flux audio care nu este înăbușit de țesut și lichidul amniotic. Acest lucru le permite bebelușilor să asculte cuvintele și expresiile folosite de mama, dar se concentrează pe silabe, pauze și indicații.