mamaplus

Cum tratăm prima febră a bebelușului? Recomandările unui medic pediatru

-
//
28.02.2022

Prima febră a bebelușului tău poate fi și prima panică pentru tine, ca proaspătă mămică. Primul sfat ar fi să tratezi lucrurile la rece și să acționezi conform sfaturilor specialiștilor. Febra este în general un indiciu că organismul bebelușului duce o luptă împotriva unei infecții. Sistemul imunitar include celule albe, care sunt specializate în atacul și distrugerea bacteriilor și a virusurilor invadatoare. Administrarea unor medicamente nu ar fi soluția cea mai potrivită, deseori acestea fiind absolut inutile.

Academia Americană de Pediatrie spune că temperatura normală a corpului unui copil sănătos este între 36-38 grade Celsius. Febra începe din momentul în care temperatura depășește 38 grade C.

Când să apelezi la doctor?

Dacă bebelușul tău este mai mic de 3 luni, ar trebui să contactezi medicul pediatru imediat. O febră la un bebeluș atât de mic ar putea însemna o infecție gravă.

Ar fi bine să contactezi medicul în cazul în care copilul cu vârsta între 3 și 6 luni are o febră de 38,3 grade C sau mai mare. Dacă bebelușul are peste 6 luni, medicul trebuie solicitat în cazul în care temperatura corpului depășește 39,4 grade C.

Fii atentă la simptome precum pierderea poftei de mâncare, tuse, semne ale durerii de urechi, agitație neobișnuită sau somnolență, vărsături sau diaree.

Sfaturile utile ale pediatrului:

  • Ai încredere în instinctele tale. Chiar dacă bebelușul tău nu are o febră foarte mare, însă nu se comportă ca de obicei, sună medicul. Tu ești cel mai bun judecător care își dă seama dacă micuțul este cu adevărat bolnav sau nu.
     
  • Ai grijă ca bebe să fie hidratat. Este important ca în perioada unei febre, bebelușul să continue să mănânce lapte matern sau formula pentru a evita deshidratarea.
     
  • Folosește termometrul potrivit. Copiilor mai mici de 6 luni ar trebui să li se măsoare temperatura cu un termometru rectal. Deoarece canalele urechii lor sunt foarte mici, nu se poate obține o citire corectă a temperaturii cu un termometru de ureche.
     
  • Folosește medicamente ce scad febra. Medicul ți-ar recomanda să îi dai copilului paracetamol pentru copii (sau ibuprofen în cazul în care copilul are cel puțin 6 luni) pentru a-i reduce febra. Niciodată să nu îi dai copilului tău mai mult decât doza recomandată. Greutatea sa va determina doza corectă. Pentru a-i oferi copilului tău cu exactitate doza potrivită, folosește întotdeauna instrumentul de măsură care vine la pachet cu medicamentul.
     
  • Dacă copilul mănâncă și doarme normal... Unii medici consideră că, dacă un copil nu se simte incomod, mănâncă și doarme normal, de multe ori cel mai bine ar fi să lași febra să-și urmeze cursul, căci acesta este modul organismului de a lupta cu infecția. Întreabă medicul pediatru care crede el că ar putea fi cel mai bun curs al rezolvării problemei.
     
  • Încearcă o baie călduță. Dacă copilul are febra mare și pare a se simți incomod, pune-l într-o baie călduță pentru a încerca să reduci temperatura corpului. De asemena, poți umezi niște prosoape și să-i dai cu buretele de baie, în cazul în care consideri că nu va reacționa bine în cadă.

Cum ajută febra la uciderea bacteriilor care cauzează boala

Febra, tipică pentru bolile copilăriei, forțează copilul să se calmeze, să se odihnească și să doarmă mai mult, toate vitale procesului de recuperare. Febra este de multe ori prietenul copilului lor! Febra poate ajuta de fapt, copilul în a se recupera mai repede, mai ales dacă el sau ea se luptă o boală virală.