Deși multe mămici cred că alimentația este principalul aspect pe care trebuie sa îți concentrezi întreaga atenție în primele luni de viață ale copilașului, află că și vestimentația sa este extrem de importantă, de la materialele folosite și până la modul în care îi speli hăinuțele. 

De ce trebuie să speli hainele copilului tău înainte de prima purtare?

Pielea bebelușilor este foarte fină și vulnerabilă, mai ales în primele luni de viață, iar sistemul lor imunitar este încă sensibil. Tocmai din acest motiv, este important să speli hainele pentru bebeluși înainte de prima purtare, deoarece acest lucru ajută la eliminarea oricăror substanțe sau particule de praf care pot irita pielea delicată a copilașului tău sau care îi pot pune în pericol sănătatea.

Știm că uneori te poți simți copleșită de multitudinea de informații noi, de aceea, pentru a-ți ușura această sarcină, iată un ghid care te va ajuta să speli corect hăinuțele bebelușului tău:

1. Verifică eticheta hainelor bebelușului

Înainte de spălarea hainelor copilului tău, verifică să vezi dacă acestea au etichetă. Pe etichetă se regăsesc instrucțiunile de spălare pe care ar trebui să le urmezi, cum ar fi temperatura apei, dacă necesită spălare manuală sau automată și ce tip de detergent ar trebui folosit.

2. Alege detergentul potrivit și evită folosirea înălbitorilor sau a altor produse de acest gen

Atunci când dorești să speli hăinuțele micuțului tău, trebuie să ții cont de faptul că nu poți folosi același detergent pe care îl utilizezi la spălarea hainelor tale sau ale celorlalți membri ai familiei. De aceea, ar trebui să speli mereu obiectele vestimentare ale copilașului tău separat de cele ale adulților.

De asemenea, trebuie să cumperi un detergent hipoalergenic, special creat pentru pielea sensibilă a piciului tău, care nu are atât de mult parfum în compoziție precum detergenții obișnuiți. Astfel, pielea celui mic nu va fi expusă la agenți chimici sau la alte substanțe care îi pot provoca tot felul de iritații sau reacții alergice.

Nu în ultimul rând, evită să folosești înălbitori sau orice alt produs de acest gen pentru hainele bebelușului tău, deoarece acestea conțin substanțe chimice, care pot irita pielea copilașului și au un miros puternic de parfum, ce poate fi extrem de deranjant pentru cel mic.  

3. Separă hainele bebelușului tău

Atunci când speli hăinuțele copilașului, ai grijă să le separi în funcție de culori și de uzul lor. De exemplu, separă hainele colorate de cele albe și nu spăla body-urile, mănușile sau chiloțeii la un loc cu botoșeii sau șosetele.

Spalarea hainelor de mână

Atunci când alegi să speli hăinuțele de mână, iată ce pași trebuie să urmezi:

Alege temperatura apei

Umple o cadă sau o chiuvetă cu nivelul dorit de apă. Alege temperatura apei așa cum se recomandă pe eticheta țesăturii. Dacă nu există instrucțiuni în acest sens, poți spăla hainele pentru bebeluși în apă călduță sau caldă, în funcție de tipul lor. 

Astfel, apa caldă sau fierbinte este ideală pentru spălarea următoarelor tipuri de hăinuțe sau accesorii, deoarece îndepărtează petele și microbii: body-uri; maiouri; salopete; chiloței; scutece refolosibile; șosete; haine pătate.

Apa călduță sau la temperatura camerei este ideală pentru spălarea bluzițelor; pantalonașilor; caciulițelor; accesoriilor.

Adaugă detergentul potrivit

Adaugă cantitatea recomandată de detergent, după ce te-ai asigurat că folosești un detergent nonalergenic, potrivit pentru copilași. După aceea, introdu pe rând hainele bebelușului tău și lasă-le să se înmoaie pentru aproximativ 5 minute. Când s-au scurs cele 5 minute, scoate pe rând fiecare obiect vestimentar și freacă-l suficient de ferm pentru a îndepărta reziduurile, dar nu prea tare, pentru a nu deteriora țesătura.

Clătește bine hainuțele bebelușului tău

După ce ai spălat bine hăinuțele, este momentul să le clătești. Nu te sfii să folosești suficientă apă, ca să te asiguri că îndepărtezi orice urmă de detergent. Apoi stoarce-le bine și vezi dacă se mai creează spumă de la detergent. Dacă da, mai clătește încă o dată hăinuțele respective.

Spălarea hainelor la mașina de spălat

În cazul în care eticheta specifică acest detaliu și vrei să economisești timp, poți spăla hainele pentru bebeluși la mașina de spălat. Iată ce pași trebuie să urmezi:

Inspectează încă o dată eticheta hăinuțelor, pentru a vedea la ce temperatură trebuie să le speli

Pune hainele pentru bebeluși în mașina de spălat și selectează temperatura potrivită, conform etichetei. În cazul în care nu este menționată temperatura optimă, atunci spală hainele copilașului tău la 30-40 de grade.

Alege un mod de spălare și adaugă detergentul potrivit

Selectează modul de spălare și lasă mașina să facă treaba în locul tău. În funcție de modelul mașinii de spălat pe care o ai, poți selecta modul „Spălare ușoară” sau „Spălare haine delicate”. De asemenea, poți opta pentru un număr mai mare de rotații, pentru a te asigura că hainele sunt bine spălate și stoarse. Ca să fii sigură că nu există urme de detergent rămase, poți opta pentru extraclătire. 

Atenție, nu poți folosi înălbitori sau detergenți pe care îi utilizezi pentru spălarea hainelor familiei.

Ține minte: așternuturile, scutecele refolosibile și accesoriile copilașului tău pot fi curățate în același mod în care îi speli și hăinuțele.