mamaplus

Cum să-ți îmbraci bebelușul pe timp de caniculă și la ce ore nu ar trebui să ieși cu el din casă

-
//
06.06.2022

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii de toate vârstele pot și ar trebui să se joace afară atunci când vremea nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate, în acest caz definit ca atunci când indicele de căldură este sub 32 de grade Celsius. Bebelușii și copiii NU ar trebui să se afle afară pentru o perioadă prelungită de timp dacă temperatura de afară este de 32 de grade Celsius sau mai mult.

Cum îți poți proteja bebelușul de caniculă dacă trebuie să ieși din casă?

Când planifici activități în timpul zilei, pediatrii îți sugerează să limitezi expunerea la soare cât mai mult posibil între orele 10:00 și 16:00, când soarele este cel mai puternic. Această regulă este deosebit de importantă pentru sugari, care sunt mai puțin capabili să transpire (modul natural al corpului de a ne menține temperatura internă scăzută).

Caută un loc umbrit dacă ești afară în timpul acelor ore pentru a-l menține pe cel mic într-un loc răcoros și protejat de căldură - dar rămâi cu el cât mai mult posibil în interior, dacă sunt 32C sau peste.

Poți face pași mici atunci când vrei să-l obișnuiești pe cel mic cu vremea călduroasă de vară. Începe prin creșterea treptată a timpului petrecut în aer liber, luând pauze la fiecare 15 - 30 de minute. Și din nou, ai grijă la temperaturile de 32 grade Celsius sau mai mari. Asigură-te că-i oferi multe lichide (lapte matern sau formulă pentru sugarii sub 6 luni sau înghițituri de apă pentru bebelușii cu vârsta de 6 luni și peste).

Dacă încă nu ești sigură cu privire la siguranța bebelușului, ascultă-ți intuiția. Dacă tu simți că este prea cald și transpiri, este posibil ca nici bebelușul să nu se simtă bine.

Cum îți poți proteja bebelușul de căldură într-un cărucior?

Dacă utilizezi un cărucior sau un scaun auto, ia în considerare unul cu un baldachin mare care oferă o protecție suplimentară de soare pentru pielea delicată. Extensiile cu baldachin te pot ajuta, de asemenea, să menții umbra.

Evită să tragi o pătură peste cărucior sau scaunul auto pentru protecție solară - chiar și cele realizate din țesături respirabile - deoarece pot prezenta riscuri enorme de sufocare, cresc șansele supraîncălzirii bebelușului din cauza unei circulații slabe a aerului și te pot împiedica să vezi bebelușul.

Cum să-ți îmbraci bebelușul pe vreme caldă?

În zilele fierbinți, urmează aceste sfaturi privind îmbrăcămintea bebelușului:

  • Evită să îmbraci bebelușul / copilul mic cu prea multe straturi de haine și lasă acea pătură ușoară sau stratul suplimentar în mașină.
  • O haină de culoare deschisă la culoare, cu mâneci scurte, pentru bebelușii mici, poate fi cea mai bună soluție, atâta timp cât îți poți ține bebelușul departe de razele directe ale soarelui.
  • Pune-i o pălărie pe cap pentru a-i oferi o protecție suplimentară feței și gâtului. Acest lucru este deosebit de important pentru sugari și copii mici cu păr puțin sau chiar deloc.
  • Hainele ușoare și de culoare deschisă sunt cele mai indicate. Dacă nu poți evita expunerea directă la soare și bebelușul are mai puțin de 6 luni, îmbracă-l cu pantaloni lungi ușori și o cămașă lejeră, largă, cu mânecă lungă. Pentru bebeluși și copii cu vârsta de minimum 6 luni, pantalonii scurți ușori și o cămașă dintr-o țesătură respirabilă precum bumbacul sunt cele mai indicate.

Ce protecție solară poți folosi pentru bebeluș?

Protejarea pielii delicate a bebelușului este la fel de importantă precum asigurarea confortului la căldură. La urma urmei, durează doar 15 minute până când soarele dăunează pielea neprotejată.

Iată câteva sfaturi utile pentru a pune protecție solară sugarilor:

  • Aplică o cantitate mică de protecție solară cu un SPF de 30 până la 50 în zonele mai mici, expuse, cum ar fi fața (nasul, obrajii și urechile) și mâinile, dacă bebelușul are mai puțin de 6 luni și nu există umbră sau protecție vestimentară disponibilă.
  • Încearcă să utilizezi protecție solară sigură pentru sugari și copii, care conține oxid de zinc și dioxid de titan. Aceste ingrediente minerale rămân deasupra pielii, mai degrabă decât să fie absorbite de piele, făcându-le mai ușoare pentru pielea sensibilă.
  • Aplică protecție solară cu 30 de minute înainte de expunerea la soare. Aplică din nou la fiecare două ore.

Chiar și în zilele cu nori, soarele este mai puternic decât pare. Respectă aceleași reguli, dar folosește mai puțină protecție solară în zonele mai mici și încearcă să te limitezi chiar mai mult timpul la căldură și soare direct. Ai grijă deosebită în jurul ochilor bebelușului. Aplică-i protecția solară când este mai liniștit. Dacă puiul tău își freacă ochii, șterge-i ușor atât ochii, cât și mâinile cu o cârpă umedă rece.

Cum să protejezi bebelușul într-o mașină fierbinte

În timp ce o mașină cu aer condiționat este o evadare excelentă de căldură, este crucial să nu lași niciodată un copil singur într-o mașină, nici măcar pentru 1 minut. La soare moderat, o mașină poate deveni asemenea unui cuptor încins, crescând cu aproape 6 grade Celsius în 10 minute - extrem de periculos pentru cei mici a căror temperatură corporală crește de cinci ori mai repede decât a ta.

De fapt insolația, care are loc atunci când temperatura corpului unei persoane atinge sau depășește 40C și are ca rezultat disfuncția sistemului nervos central, este cea mai frecventă cauză a deceselor cauzate de vehicule în cazul copiilor.