

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii de toate vârstele pot și ar trebui să se joace afară atunci când vremea nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate, în acest caz definit ca atunci când indicele de căldură este sub 32 de grade Celsius. Bebelușii și copiii NU ar trebui să se afle afară pentru o perioadă prelungită de timp dacă temperatura de afară este de 32 de grade Celsius sau mai mult.
Când planifici activități în timpul zilei, pediatrii îți sugerează să limitezi expunerea la soare cât mai mult posibil între orele 10:00 și 16:00, când soarele este cel mai puternic. Această regulă este deosebit de importantă pentru sugari, care sunt mai puțin capabili să transpire (modul natural al corpului de a ne menține temperatura internă scăzută).
Caută un loc umbrit dacă ești afară în timpul acelor ore pentru a-l menține pe cel mic într-un loc răcoros și protejat de căldură - dar rămâi cu el cât mai mult posibil în interior, dacă sunt 32C sau peste.
Poți face pași mici atunci când vrei să-l obișnuiești pe cel mic cu vremea călduroasă de vară. Începe prin creșterea treptată a timpului petrecut în aer liber, luând pauze la fiecare 15 - 30 de minute. Și din nou, ai grijă la temperaturile de 32 grade Celsius sau mai mari. Asigură-te că-i oferi multe lichide (lapte matern sau formulă pentru sugarii sub 6 luni sau înghițituri de apă pentru bebelușii cu vârsta de 6 luni și peste).
Dacă încă nu ești sigură cu privire la siguranța bebelușului, ascultă-ți intuiția. Dacă tu simți că este prea cald și transpiri, este posibil ca nici bebelușul să nu se simtă bine.
Dacă utilizezi un cărucior sau un scaun auto, ia în considerare unul cu un baldachin mare care oferă o protecție suplimentară de soare pentru pielea delicată. Extensiile cu baldachin te pot ajuta, de asemenea, să menții umbra.
Evită să tragi o pătură peste cărucior sau scaunul auto pentru protecție solară - chiar și cele realizate din țesături respirabile - deoarece pot prezenta riscuri enorme de sufocare, cresc șansele supraîncălzirii bebelușului din cauza unei circulații slabe a aerului și te pot împiedica să vezi bebelușul.
În zilele fierbinți, urmează aceste sfaturi privind îmbrăcămintea bebelușului:
Protejarea pielii delicate a bebelușului este la fel de importantă precum asigurarea confortului la căldură. La urma urmei, durează doar 15 minute până când soarele dăunează pielea neprotejată.
Iată câteva sfaturi utile pentru a pune protecție solară sugarilor:
Chiar și în zilele cu nori, soarele este mai puternic decât pare. Respectă aceleași reguli, dar folosește mai puțină protecție solară în zonele mai mici și încearcă să te limitezi chiar mai mult timpul la căldură și soare direct. Ai grijă deosebită în jurul ochilor bebelușului. Aplică-i protecția solară când este mai liniștit. Dacă puiul tău își freacă ochii, șterge-i ușor atât ochii, cât și mâinile cu o cârpă umedă rece.
În timp ce o mașină cu aer condiționat este o evadare excelentă de căldură, este crucial să nu lași niciodată un copil singur într-o mașină, nici măcar pentru 1 minut. La soare moderat, o mașină poate deveni asemenea unui cuptor încins, crescând cu aproape 6 grade Celsius în 10 minute - extrem de periculos pentru cei mici a căror temperatură corporală crește de cinci ori mai repede decât a ta.
De fapt insolația, care are loc atunci când temperatura corpului unei persoane atinge sau depășește 40C și are ca rezultat disfuncția sistemului nervos central, este cea mai frecventă cauză a deceselor cauzate de vehicule în cazul copiilor.