mamaplus

Cum să îmbraci corect bebelușul în funcție de anotimp. Există o regulă de bază

-
//
24.09.2020

Îmbrăcămintea bebelușului, în special a nou-născutului, ridică probleme multor proaspete mămici care își pun întrebări legate de: cât de gros sau de subțire îl îmbrac? Ce materiale sunt mai potrivite pentru un nou-născut? Cum îl protejez de frig sau de căldură excesivă? Care este îmbrăcămintea adecvată în funcție de sezon?

Când vine vorba de nou-născuți problema este și mai sensibilă. Important este să nu se meargă pe cele două extreme: înfofolirea bebelușului care ar putea duce la supraîncălzire și „călirea” copilului prin expunerea la temperaturi nepotrivit de mici.

Nou-născuții își dezvoltă capacitatea de a-și regla temperatura corpului în timp, de aceea se spună că regula de bază este să fie îmbrăcat ca un adult, dar cu un „strat” vestimentar în plus, mai ales dacă este prematur, până ajunge la vârsta corelată.

Regula aceasta este de bun-simț, însă în același timp este și subiectivă, deoarece unii adulți obișnuiți de mici să fie înfofoliți vor fi niște friguroși, în timp ce alții sunt de-a dreptul spartani și atunci întrebarea legitimă este: după care adult să-l îmbrăcăm pe nou-născut?

Mamele se pot încadra în oricare categorie și să creadă că așa e normal, nu că sunt ele prea friguroase sau excesiv de călite.

Prin urmare cel mai sigur este să se conducă după niște semnale transmise de copil:

Verificați dacă bebelușului îi este prea cald sau frig în funcție de temperatura abdomenului

Extremitățile ne pot induce în eroare: este ceva obișnuit ca un bebeluș să aibă mâinile, picioarele sau fața ceva mai reci, fără să-i fie efectiv frig. Însă dacă abdomenul îi e rece, cu siguranță îi este frig.

În aer liber mai ales urmăriți ca obrajii să nu-i fie palizi, să nu tremure și să nu-i fie înțepenite extremitățile, indicii care sugerează că bebelușul nu este adecvat îmbrăcat pentru vremea de afară.

Fiți foarte atente la trecerea de la aer liber rece la cald

Iarna, spre exemplu, dacă intrați într-un mall, un supermarket sau orice alt spațiu încălzit.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți ar fi să eliberați copilul de cel puțin un strat de îmbrăcăminte, chiar dacă el este adormit în cărucior, altfel pericolul supraîncălzirii este foarte mare.

În timpul sezonului rece îmbrăcați copilul adecvat

Alegeți îmbrăcăminte termoizolantă, dar asigurați-vă mereu că bebelușul nu este „înțepenit” în prea multe haine, că se poate mișca liber.

În niciun caz nu-i treceți fularul peste gură, iar dacă vântul suflă tare folosiți protecții de vânt la cărucior sau „blindați-l” cu o păturică însă neapărat asigurându-vă că aerul circulă pe acolo.

În timpul sezonului cald, bebelușul poate sta în casă doar într-un scutec și un tricou

Dacă este foarte cald atunci îți poți lăsa copilul prin casă doar cu scutec și tricou pe el. Afară, de asemenea, picioarele și mâinile trebuie să îi fie descoperite.

Evitați plimbările în plină caniculă, mai ales în intervalul orar care este periculos. Fiți atenți la semne ale supraîncălzirii: verificați temperatura corpului la baza gâtului, acolo dacă este fierbinte, spre ceafă, atunci înseamnă că îi este foarte cald.

Alte semne sunt transpirația excesivă la ceafă sau spate, roșeața puternică a obrajilor sau semne alarmante care necesită ajutor medical de urgență precum: piele fierbinte și uscată, letargie, febră foarte mare, diaree, agitație mare, convulsii, pierderea cunoștinței.

Cum îmbraci bebelușul în funcție de anotimp?

Cert este că nu e de jucat cu temperaturile extreme în cazul bebelușilor, care nu sunt capabili să comunice direct disconfortul termic. Nici expulsul la frig prea mare, nici la căldura excesivă nu îi sunt benefice unui copil foarte mic.

Fiți atenți la semnalele transmise de el: plânsul, agitația aparent nejustificată, trezirile foarte dese pot fi indicii că bebelușul nu este îmbrăcat corespunzător, ci îi este fie prea cald, fie prea frig.

Țineți cont și de materialele din care este confecționată îmbrăcămintea, să fie de calitate, naturale, să lase pielea să respire, să nu mențină umezeală.

Atenție și la materialele din care sunt fabricate sistemele de purtare precum slingul, wrapul: să fie din materiale care permit circularea aerului vara și evită riscul supraîncălzirii.